xcounter
#

Безпілотний "вбивця танків" від "Рамзай", БМ "Оплот" з 3 км та Bayraktar проти "Торів": події тижня від Defense Express

15584
Дослідний зразок ударного БПЛА гелікоптерного типу від ПрАТ "Рамзай" / Фото: Апостроф TV
Дослідний зразок ударного БПЛА гелікоптерного типу від ПрАТ "Рамзай" / Фото: Апостроф TV

Bayraktar TB2 перемогли вірменські "Тори"; як виглядає танк БМ "Оплот" з 3 км; на приватному вітчизняному підприємстві "Рамзай" тривають роботи зі створення першого українського ударного БПЛА гелікоптерного типу – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Bayraktar TB2 перемогли вірменські "Тори"

Щоб прикрити власну поразку, російські пропагандисти пішли на прямий обман та створили фейк на основі кадрів збиття азербайджанських "приманок" Ан-2.

Читайте також: ​Багато чого буде представлено вперше: наступного тижня пройдуть "Зброя та Безпека" та "Авіасвіт – ХХІ"
БПЛА
Під час війни за Нагірний Карабах турецькі БПЛА знищили 31 зенітну систему російської поставки

Кремль досі не розробив ефективного засобу протиповітряної оборони, який би міг уражати безпілотники Bayraktar TB2. Тому своє технологічне відставання РФ намагається "прикрити" продукуванням різного роду фейків.

Наприклад, наприкінці квітня цього року російські ЗМІ "вкинули" меседж про те, що військові РФ начебто зможуть збивати безпілотники BayraktarTB2 за допомогою "дронів-камікадзе" "Ланцет". Хоча буквально за короткий період часу такі заяви спростували не тільки українські фахівці, але й навіть російські спеціалісти також.

"Тор" вірменія
Вірменія під ударами усіх видів безпілотників за час війни втратила чотири із шести наявних комплексів "Тор-М2КМ"

Тепер, схоже, росіяни вирішили вдатись до прямого обману. Про що саме йдеться – розповідали в окремому матеріалі.

Безпілотний "вбивця танків" від Рамзай

На приватному вітчизняному підприємстві "Рамзай" тривають роботи зі створення першого українського ударного БПЛА гелікоптерного типу.

ДНДІ випробування
Комплекс керованого озброєння 524Р декілька років проходив випробування в ДНДІ

Як розповіли представники підприємства в інтерв’ю програмі "Security talks з Валентином Бадраком", нова машина має корисне навантаження у 200 кг, половина - відводиться під високоточні ракети.

ПрК-Р-21
Прицільний комплекс ПрК-Р-21 був спеціально адаптований під новий безпілотник

За їх наведення відповідає сучасний прицільний комплекс ПрК-Р-21, котрий є зменшеною та адаптованою спеціально під новий безпілотник версію системи ПрК-Р-11 (подальший розвиток відомого комплексу 524Р для ударних гелікоптерів). Більше деталей – в матеріалі Defense Express.

Кремль судомно шукає зброю проти БПЛА

Російські пошуки "чудо-зброї" проти безпілотників зайшли в глухий кут. Постановка питання "збивати безпілотники за допомогою морально застарілого ЗРК С-75" може виглядати більш ніж парадоксальною.

С-75
"Панцирь" не допоміг, росіяни згадали за "Двину"

Але саме таку практику із сумнівною результативністю зараз відпрацьовують росіяни в Сирії за допомогою своїх сателітів.

Польський портал Defence24 пише: військові РФ провели в Сирії тести, мета яких – довести начебто ефективність С-75 як зброї проти безпілотних літальних апаратів. Для таких стрільб були задіяні ЗРК із складу озброєння сирійських збройних сил, стрільби виконували начебто також сирійські розрахунки. Інші деталі – в нашому матеріалі.

Як виглядає танк БМ "Оплот" з 3 км

Українська компанія Ukrspecsystems продовжує випробування та демонстрацію оновленого безпілотного апарату PD-2.

Зокрема, за останні кілька тижнів нова версія БпАК взяла участь в демонстраційному показі військовій делегації Ісламської Республіки Пакистан (власне сам захід відбувся ще 19 травня ц.р. однак відео з'явилося лише 8 червня) та тактичних батальйонних навчаннях окремої механізованої бригади ОП "Північ" (проходили 26 травня ц.р.).

БМ "Оплот"
Так виглядає БМ "Оплот" з дистанції 3 км та висоти 400 метрів при спостереженні з БПЛА PD-2

Представники Ukrspecsystems стверджують, що оновлені можливості їх розробки дозволяють українським військовим вести розвідку та отримувати оперативну і достовірну інформацію в єдиній інформаційній системі в режимі реального часу.

Деякі з можливостей БПЛА змогли оцінити й представники Пакистану. Адже, попри не дуже вдалі погодні умови, вітчизняна розробка змогла продемонструвати свої розвідувальні якості майже без підготовки.

ПТРК ДержККБ "Луч"
Пакистанська делегація могла онлайн спостерігати за влучанням в мішень керованих ракет з ПТРК виробництва ДККБ "Луч" - висота 900 метрів дистанція - понад 2 км

Так, PD-2, завдяки новітній оптичній станції, успішно відстежував згори всі переміщення військової техніки з відстані близько 3 км й передавав відеоданні онлайн. А за результативністю уражень мішеней з ПТРК виробництва ДККБ "Луч" представники Ісламської Республіки могли спостерігати з відстані понад 2 км.

Вбити дронів по-різному

Дослідницька лабораторія ВПС США (AFRL, Air Force Research Laboratory) 8 червня оприлюднила відео своєї іноваційної розробки під назвою THOR. Це акронім від Tactical High Power Microwave Operational Responder - тактичного високоенергетичного мікрохвильового пристрою оперативного реагування, що має протистояти роям дронів. Власне, на відео - не "жива" робота THOR, а детально представлена концепція застосування зразка.

THOR
Тактичний високоенергетичний мікрохвильовий пристрій оперативного реагування THOR (Tactical High Power Microwave Operational Responder)

Показово, що система має контейнерне виконання і може бути швидко розргонута для захисту баз, аеродромів, мостів та іншої критичної інфраструктури. Дві особи за три години можуть розгорнути чи згорнути устаткування і підготувати цей 20-футовий контейнер для транспортування літаком чи трейлером.

Повітряні сили США випробовували прототип цієї мікрохвильової зброї для протидії безпілотникам THOR "у реальних умовах" для охорони військових баз у Африці ще минулого року.

А що ж українська "Нота"? Про це – в матеріалі Defense Express.

Гарної неділі!

Читайте також: Шалений всюдихід Nomad: на що здатний "Кочівник" та чи потрібен він українському війську (відео)