xcounter
#

Вбити дронів по-різному: проти української "Ноти" з "вогоньком" американська микрохвильовка та літаюча липучка

Країни випробовують технології протидії безпілотникам - дивимось відео
 HMMWV з антидроновою липучкою
HMMWV з антидроновою липучкою
11532

Протидія ворожим безпілотникам, а особливо "роям" дронів, стає новим викликом на полі бою. Днями з'явилась інформація про нові розробки у США за цим напрямком, а також про нові єтапи робіт в Україні. Подаємо деталі.

Дослідницька лабораторія ВПС США (AFRL, Air Force Research Laboratory) 8 червня оприлюднила відео своєї іноваційної розробки під назвою THOR. Це акронім від Tactical High Power Microwave Operational Responder - тактичного високоенергетичного мікрохвильового пристрою оперативного реагування, що має протистояти роям дронів. Власне, на відео - не "жива" робота THOR, а детально представлена концепція застосування зразка.

THOR,Tactical High Power Microwave Operational Responder, ВПС США, Defense Express
Тактичний високоенергетичний мікрохвильовий пристрій оперативного реагування THOR (Tactical High Power Microwave Operational Responder)

Показово, що система має контейнерне виконання і може бути швидко розргонута для захисту баз, аеродромів, мостів та іншої критичної інфраструктури. Дві особи за три години можуть розгорнути чи згорнути устаткування і підготувати цей 20-футовий контейнер для транспортування літаком чи трейлером.

Читайте також: Новий дроно-кіллер MORFIUS від Lockheed Martin збиватиме ворожі безпілотники мікрохвильовою зброєю

Повітряні сили США випробовували прототип цієї мікрохвильової зброї для протидії безпілотникам THOR "у реальних умовах" для охорони військових баз у Африці ще минулого року.

THOR,Tactical High Power Microwave Operational Responder, ВПС США, Defense Express
Дослідницька лабораторія ВПС на військово-повітряній базі Кіртленд вперше презентувала місцевим ЗМІ систему THOR в дії 20 червня 2019 року

THOR використовує потужні мікрохвилі для руйнування електроніки безпілотників, виводячи з ладу зграї безпілотників на невеликій відстані. Американці хочуть довести, що THOR з його антиелектронною технологією може легко "обнуляти" рої безпілотників, що "падають долу як оте сухе листя" . Очікується, що перші зразки THOR можуть надійти до ВПС США вже у 2024 році.

Звісно, мікрохвильова зброя - то круто. Причому у Дослідницькій лабораторії ВПС США стверджують, що застосування THOR - то набагато дешевне, аніж знищувати дрони ракетами.

Але чи не має у вас і ще більш дешевого антидоту проти безпілотників? Виявляється, вже є.

Днями Пентагон заявив про завершення програми з розробки недорогої мобільної системи для перехоплення дронів. Проєкт було започатковано чотири роки тому. Призначення - захист у русі військових колон, що пересуваються через населені регіоні і де для нейтралізації ворожих дронів не можна застосовувати зброю чи засоби вибухової дії.

Агенція перспективних оборонних досліджень (DARPA) 7 червня повідомила подробиці їхнього недорогого рішення, яке задовольнило військових після низки випробувань.

На автомобилі HMMWV встановлено радар та 16 перехоплювачів (по вісім з кожного боку).

На автомобилі HMMWV було встановлено радар та 16 перехоплювачів. Радар X-діапазону автоматично визначає загрозливі безпілотні літальні апарати і передає коорднати цілі перехоплювачам. На кожну ціль стартує один перехоплювач, який нейтралізує ворожий дрон клейкою стрічкою. Вона вистрілюється і "зчеплює" пропелери малих безпілотників противника. Ті, звісно, падають на землю.

Запуск перехоплювача при швидкості машини 50 км/г

Все це відбувається без втручання операторів. Самі перехоплювачі можна використовувати багато разів. Система в першу чергу призначена для захисту від декількох дронів, але на відео з випробувань DARPA продемонструвала як вона збиває один квадрокоптер.

А в цей час в Украні теж не пасуть задніх.

Як стало відомо Defense Express на Житомирському полігоні завершився перший етап випробувань оновленої версії спеціального комплексу "Нота" для боротьби з безпілотними літальними апаратами та технічними засобами розвідки противника, що розроблена у співпраці приватної компанії "Трител" та ДП "Завод "Арсенал".

Система протидії безпілотникам "Нота" активно застосовується у зоні ООС та для захисту стратегічних об’єктів у тилу. Тепер новим компонентом системи стала багатофункціональна радіолокаційна станція з цифровою антеною решіткою від київського "Арсеналу". Радіолокаційна станція від "Арсеналу" дозволяє на значній відстані виявляти та супроводжувати цілі з малою ефективною площею розсіювання, як у БпЛА.

Якщо раніше єдиним засобом наведення була пеленгація сигналу БПЛА, то тепер пеленгатор передає приблизні дані щодо цілі, а точні координати та висота польоту отримуються вже за допомогою РЛС. Це значно підвищує точність роботи комплексу та мінімізує час від виявлення цілі до її придушення.

Така об’єднана система має значно більше шансів створити "захисний купол" над підрозділами. Особливо в умовах, коли дрон може автоматично виконувати місію без підтримки зв’язку із пунктом керування. Все це було підтверджено на випробуваннях.

При цьому РЛС дозволяє залучати до завдання знищення БплА і засоби вогневого ураження. Тобто коли, попри придушення сигналу, ворожий дрон продовжує політ, то станція починає керувати такими озброєнням, як "Шилка" чи ЗУ-23-2, які вже збивають ціль. Все це проходить в автоматичному режимі.

На подальших випробуваннях тандем "Ноти" та цифрової РЛС від "Арсеналу" у протидії ворожим безпілотникам буде перевірятись вже у поєданні саме з вогневими засобами ураження. Про підсумкові результати випробувань Defense Express повідомить своїх читачів.

Читайте також: Гелікоптер Мі-2МСБ став "мисливцем" на БПЛА: в ДНДІ провели випробування