xcounter
#
Потужна мікрохвильова зброя ВПС THOR призначена для випалювання зграй атакуючих безпілотників

ВПС США тестують мікрохвильову зброю для боротьби з дронами в Африці

Потужна мікрохвильова зброя ВПС THOR призначена для випалювання зграй атакуючих безпілотників
2391

Мова йде про прототип так званого тактичного високоенергетичного мікрохвильового пристрою оперативного реагування, що має акронім THOR (Tactical High Power Microwave Operational Responder)

Повітряні сили США випробовують прототип мікрохвильової зброї для протидії безпілотникам THOR, "в реальних умовах" в Африці, - розповів головний науковий співробітник ВПС США Річард Джозеф в ході он-лайн сесії 17 грудня ц.р. в Інституті Мітчела (Mitchell Institute).

За його словами, місце випробувань обрано з огляду на те, як Іран та його довірені особи використовували безпілотні рої, щоб не мати ризики ескалації ситуації або не дати Ірану можливостей для розробки контрзаходів.

Читайте також: Новий японський винищувач F-3 буде мати мікрохвильову зброю
THOR,Tactical High Power Microwave Operational Responder, ВПС США, Defense Express
"Я спостерігав за цим в дії, і це справді досить вражає", - говорить головний науковий співробітник ВПС США Річард Джозеф

"Нещодавно ми розгорнули в Африці випробувальну систему для оборони бази ... на базі мікрохвильової системи. І мета полягає в тому, щоб мати можливість порушити і знищити роботу безпілотників або роїв безпілотників", - заявив Річард Джозеф. "Це обладнанння тестувалось доволі активно, і працює воно надзвичайно добре. ... Я дивився на нього в дії, і це справді дуже вражає".

THOR,Tactical High Power Microwave Operational Responder, ВПС США, Defense Express
Тактичний високоенергетичний мікрохвильовий пристрій оперативного реагування THOR (Tactical High Power Microwave Operational Responder)
Він вагався з тим щоб надати детальну інформацію про те, коли THOR може бути готовий до оперативного розгортання, але зазначив, що розвиток технологій триває і що зрештою служба може обрати іншу систему озброєння. Тим не менш, Річард Джозеф сказав, що THOR є "кращим за будь-що інше", що наразі має служба, і зазначив, що "можливості, які можна включити в систему, зростають з кожним днем".

Як повідомлялось раніше, ВПС США ще в серпні ц.р. готували THOR до зарубіжних польових експериментів, зокрема військові прагнули отримати в руки зброю спрямованої енергії, призначену для протидії малим безпілотним повітряним системам (C-sUAS). THOR використовує потужні мікрохвилі для руйнування електроніки безпілотників, виводячи з ладу цілі зграї безпілотників на невеликій відстані. Якщо антидронні лазери схожі на снайперські гвинтівки, то мікрохвильова зброя скоріше нагадує мисливську рушницю, що заряджена патроном з дробом для використання проти птахів.

THOR,Tactical High Power Microwave Operational Responder, ВПС США, Defense Express
Дослідницька лабораторія ВПС на військово-повітряній базі Кіртленд вперше презентувала місцевим ЗМІ систему THOR в дії 20 червня 2019 року

THOR був розроблений Дослідницькою лабораторією ВПС (AFRL, Air Force Research Laboratory), і він використовує радар, який AFRL придбав у стартапу Black Sage, що базується в Айдахо.

THOR,Tactical High Power Microwave Operational Responder, ВПС США, Defense Express, Інститут електромагнітних досліджень
В Інституті електромагнітних досліджень (Харків) відпрацьовують питання використання електромагнітного імпульсу для боротьби з цілими роями БПЛА / Фото: Defense Express

Нагадаємо, раніше Defense Express писав, що електромагнітна зброя може стати українською зброєю стримування.

Також ми повідомляли, що вже не один рік в Інституті електромагнітних досліджень (Харків) відпрацьовують питання використання електромагнітного імпульсу для боротьби з цілими роями БПЛА

Читайте також: Сухопутні війська ЗСУ у 2020 році збільшили кількість повністю боєготових військових частин