xcounter
#

Безпілотного "вбивцю танків" від "Рамзай" озброять ракетами з лазерним наведенням

15957
Дослідний зразок ударного БПЛА гелікоптерного типу від ПрАТ "Рамзай" / Фото: Апостроф TV
Дослідний зразок ударного БПЛА гелікоптерного типу від ПрАТ "Рамзай" / Фото: Апостроф TV

Для проекту першого українського безпілотного гелікоптера планують почати створення власних "бюджетних" боєприпасів з лазерними головками самонаведення

На приватному вітчизняному підприємстві "Рамзай" тривають роботи зі створення першого українського ударного БПЛА гелікоптерного типу.

Як розповіли представники підприємства в інтерв’ю програмі "Security talks з Валентином Бадраком", нова машина має корисне навантаження у 200 кг, половина - відводиться під високоточні ракети.

Читайте також: Майже як винищувач: бойові гелікоптери ЗСУ зможуть використовувати ракети "повітря-повітря"

За їх наведення відповідає сучасний прицільний комплекс ПрК-Р-21, котрий є зменшеною та адаптованою спеціально під новий безпілотник версію системи ПрК-Р-11 (подальший розвиток відомого комплексу 524Р для ударних гелікоптерів).

Комплекс керованого озброєння 524Р кілька років проходив випробування в ДНДІ
Комплекс керованого озброєння 524Р декілька років проходив випробування в ДНДІ

"У цей комплекс входить і автопілот власної розробки, і система управління зброєю, і стабілізована платформа, виконана на високому технологічному рівні - з трьома телевізійними каналами, з лазерним каналом, з лазерним далекоміром, тепловізійним каналом, що дозволяє вирішувати завдання прицілювання й управління високоточною зброєю", - розповів директор ПрАТ "Рамзай" Юрій Польовий.

Директор ПрАТ Рамзай Юрій Польовий на фоні прототипу першого українського ударного БПЛА гелікоптерного типу
Директор ПрАТ "Рамзай" Юрій Польовий на фоні прототипу першого українського ударного БПЛА гелікоптерного типу / Фото: Апостроф TV

В базовій версії цей комплекс наведення дозволить використовувати дві українські керовані ракети РК-2В (комплекс "Барєр-В" від ДККБ "Луч"), які мають дальність ураження цілі до 7,5 км й наводяться за принципом "лазерної стежки" (тобто лазерним променем підсвічується хвостова частина ракети).

Прицільний комплекс ПрК-Р-21 був спеціально адаптований під новий безпілотник
Прицільний комплекс ПрК-Р-21 був спеціально адаптований під новий безпілотник

Однак, крім цього способу, новий комплекс може й "підсвічувати" не тільки ракету, а й власне цілі, що дозволить застосовувати західні боєприпаси, які діють за цим принципом.

Основне озброєння БАК Bayraktar-TB2 - керовані авіабомби MAM-C та MAM-L наводяться по лазерному променю
Основне озброєння БАК Bayraktar-TB2 - керовані авіабомби MAM-C та MAM-L наводяться по лазерному променю

Так, аналогічна система "підсвітки" цілі використовується на ударно-розвідувальному БПЛА Bayraktar TB2 при наведенні керованих бомб Roketsan MAM-C та MAM-L, чи окремих версій американських НАР Hydra 70 з напівактивною лазерною головкою самонаведення (ГСН).

Американські керовані НАР Hydra 70 APKWS II оснащені напівактивною лазерною ГСН відносно недорогі й мають невелику вагу
Американські керовані НАР Hydra 70 APKWS II оснащені напівактивною лазерною ГСН відносно недорогі й мають невелику вагу

Також за схожим принципом працюють і більш "важкі" протитанкові гелікоптерні комплекси озброєння – турецька ПТРК UMTAS чи американська AGM-114 Hellfire.

американська авіаційна ракета AGM-114 Hellfire
Відома американська авіаційна ракета AGM-114 Hellfire, що діє за принципом "вистрілив та забув" і може наводитись по лазерному променю має масу 45-50 кг

"Ми вже сьогодні можемо прийняти на борт існуюче ракетне озброєння з лазерними головками наведення натівського типу. У наших найближчих планах - створити такі ж максимально недорогі керовані боєприпаси ракетного типу", - відзначив Юрій Польовий.

Український керований артилерійський снаряд з лазерним напівактивним самонаведенням калібру 152/155-мм Квітник та його ГСН
Український керований артилерійський снаряд з лазерним напівактивним самонаведенням калібру 152/155-мм "Квітник" та його ГСН

Наголосимо, що в Україні не існує власних серійних ракет з "лазерною підсвіткою". Хоча сам принцип такого озброєння нашим конструкторам цілком відомий і є певний досвід створення зразків озброєння.

Ракета ПТРК Пірат створена на основі керованої ракети Р-3 від ДККБ Луч однак має зовсім іншу лазерну променеву систему наведення
Ракета ПТРК "Пірат" створена на основі керованої ракети Р-3 від ДККБ "Луч" однак має зовсім іншу лазерну променеву систему наведення

Мова йде, наприклад, про керований артилерійський снаряд з лазерним напівактивним самонаведенням калібру 152/155-мм "Квітник" чи спільний польсько-український проект ПТРК "Пірат", де польська ГСН вбудована в українську ракету Р-3 від комплексу "Корсар".

Читайте також: Є своє, але воно непотрібне: ЗСУ не розглядає для модернізації ударних Мі-24 український комплекс "Бар‘єр-В"