xcounter
#

Майже як винищувач: бойові гелікоптери ЗСУ зможуть використовувати ракети "повітря-повітря"

14725
Модернізований гелікоптер Мі-8МСБ-В та ракета класу "повітря-повітря" Р-73
Модернізований гелікоптер Мі-8МСБ-В та ракета класу "повітря-повітря" Р-73

Нову систему управління зброєю бойового гелікоптера розробляє ПрАТ "Рамзай" спільно з низкою українських державних підприємств

Незабаром армійська авіація Збройних сил України може отримати оновлені гвинтокрилі машини, які будуть здатні успішно вести бойові дії вночі, використати високоточне озброєння та навіть зможуть протистояти бойовим літакам в повітряному бою.

Так, стало відомо що приватне підприємство "Рамзай" вже опанувало виробництво подібної системи й наразі проходять її державні випробування. При цьому український комплекс паралельно постачається інозамовникам – відомо про експорт чотирьох таких систем в Уганду та Камерун.

Читайте також: Є своє, але воно непотрібне: ЗСУ не розглядає для модернізації ударних Мі-24 український комплекс "Бар‘єр-В"
Мі-8МСБ-В
Мі-8МСБ-В з комплексами 524Р та "Барєр-В" й НАР С-8 та на виставці MSPO-2018

В склад нової системи управління вогнем входить оптико-прицільна станція наведення ПрПК-17 (24) з сучасними лазерним дальноміром та балістичним обчислювачем, а також (в потенціалі) система нашоломної вказівки НСЦ "Сура" (виробництва Завод "Арсенал").

Артем
Ракети виробництва ДАКХ "Артем" - Р-27 та Р-73 (ліворуч)

Саме інтеграція цих компонентів дозволить гелікоптерам застосовувати ракети класу "повітря-повітря" малого радіуса дії з інфрачервоною системою самонаведення Р-73 для ураження повітряних цілей.

Альта
ТТХ комплексу "Альта"

А поки що, комплекс від ПрАТ "Рамзай", розроблений в партнерстві з підприємствами ДК "Укроборонпром" (ДП "Науково-виробничий комплекс "Фотоприлад", ДККБ "Луч" та ДП "Ізюмський приладобудівний завод") дозволяє застосовувати керований комплекс "Бар’єр-2В" (наразі з ракетами РК-2В з дальністю до 8 км, а в майбутньому з новою ракетою "Альта" - дальність ураження якої до 12 км).

Крім того, розробники стверджують, що їх система суттєво збільшила бойові можливості використання й більш бюджетної та звичної некерованої зброї. Так, точність штатних НАР С-8 зросла щонайменше у два разі при дальності використання від 2,5 до 5 км.

524Р
Мі-8МСБ-В від АТ "Мотор Січ" з встановленим комплексом керованого озброєння 524Р спільної розробки та виготовлення ДержККБ "Луч", ПрАТ "Рамзай" та ДП "Фотоприлад" на виставці MSPO-2018

Нагадаємо, вже кілька років за власною ініціативою та за свої обігові кошти вищезгадані українські компанії проводять випробування подібної системи (524Р) на модернізованому ПАТ "Мотор Січ" багатоцільовому гелікоптері Мі-8МСБ-В. Також відомо, що нещодавно в ДНДІ пройшли випробування Мі-8МСБ-В на можливість використовувати більш потужні НАР С-13.

Мі-8МСБ-В
Мі-8МСБ-В на випробуваннях в ДНДІ з НАР С-13

Водночас про подібні тести українських систем на бойових гелікоптерах Мі-24 зі значним розширенням їх можливостей за рахунок вітчизняних компонентів поки нічого не чутно.

Читайте також: Гелікоптери, які роблять в Україні: огляд проєктів