xcounter
#

Шалений всюдихід Nomad: на що здатний "Кочівник" та чи потрібен він українському війську (відео)

Nomad має доволі цікаві можливості, як для 2-тонної машини
Nomad має доволі цікаві можливості, як для 2-тонної машини
10457

Nomad - український всюдихід, можливості якого Defense Express перевірив особисто

Український всюдихід Nomad, який вже доволі популярний на цивільному ринку, починає прокладати собі шлях до силових структур.

Ця машина, яка створена для руху там, де доріг немає в принципі, може знайти своє місце у війську на "другій лінії" та відкрити нові можливості для прикордонників, інженерних військ та єгерських бригад у ролі дозорної та санітарної машини, стати у нагоді при створенні переправ та розвідці. Саме так вважають у компанії Mad Nomad.

Читайте також: Легка плаваюча БМП "Кевлар-Е": виробник розсекретив подробиці (фото)
Mad Nomad Шалений кочівник

Своєю чергою Defense Express влаштував справжні випробування всюдиходу та окрім прохідності вирішив перевірити, а чи зможе Nomad потягнути бронетехніку та навіть Boeing. Що з цього вийшло - у спеціальному сюжеті.

Загалом Nomad має ряд унікальних особливостей, які відрізняють його від аналогічних всюдиходів. В першу чергу, це без перебільшення астрономічний крутний момент на колесах, який складає близько 10 000 нМ.

Це досягається завдяки центральним та колісним редукторам, які передають потужність від 129-сильного 2,8-літрового дизеля поєднаного з 6-ступененевою механікою. До речі, максимальна швидкість Nomad - 47 км/год.

Mad Nomad Шалений кочівник

На практиці це дозволяє не тільки долати будь-яке бездоріжжя та схили, але і буксувати техніку, яка у десятки разів перевищує вагу самого 2-тонного Nomad. Наприклад, всюдихід доволі спокійно потягнув одразу БТР-3 з "Дозор-Б", загальна вага яких становить близько 20 тонн.

Mad Nomad Шалений кочівник

Що більше, Nomad навіть зміг взяти на себе роль аеродромного тягача та потягнув Boeing-737, вага якого становили близько 40 тонн.

Mad Nomad Шалений кочівник

Водночас конструкційні особливості всюдиходу дозволяють йому їздити там, де доріг немає в принципі. Величезні колеса, тиск у яких складає соті долі атмосфери, в той час, коли у колесах легкових автівок десь близько 2,4 атмосфери, дозволяють йому їхати попри перешкоди та особливості ґрунту - від болота до піска.

По-перше, у Nomad повітря циркулює між всіма колесами, тобто при наїзді на перешкоду одним колесом повітря з нього перерозподіляється по іншим трьом. По-друге, завдяки компресорам водій може самостійно змінювати тиск під час руху одним натиском на клавішу та підбирати режим в залежності від умов.

По-третє, навіть при відсутності тиску взагалі, всюдихід може продовжувати рух по будь-якій поверхні. Щоправда, така ситуація може статися лише у тому випадку, коли колесо проб’ється, а цього, враховуючи наднизький тиск у ньому, за весь час експлуатації всіх випущених Nomad не сталось жодного разу.

Mad Nomad Шалений кочівник

Щодо форсування водних переправ, то Nomad, композитний корпус якого має цільну нижню частину, може долати їх вплав зі швидкістю до 7 км/год. А на випробуваннях він на Дніпрі по фарватеру проплив понад 50 км.

Mad Nomad Шалений кочівник

Наостанок, всюдихід має посилений каркас безпеки, який вже пройшов випробування та витримав навантаження у декілька тонн, а сама машина отримала сертифікати безпеки.

Mad Nomad Шалений кочівник

Загалом розробники підкреслюють, що зараз Nomad - це цивільна машина, яка виробляється серійно та вже успішно завойовує ринок всюдиходів серед не тільки приватних власників, але і державних компаній. Водночас його можливості дозволяють привести Nomad до армійської версії, включно з кевларовим бронюванням, та використовувати у військах, як багатофункціональний всюдихід.

Але, у будь-якому випадку, слово залишиться за військовими. До речі, Nomad буде показаний на виставці "Зброя та безпека", яка днями стартує у Києві.

Читайте також: За 1,5 роки ЛБТЗ поставив для ЗСУ понад 100 одиниць бронетехніки: завод чекає замовлення на "Дозори"