xcounter
#

Легка плаваюча БМП "Кевлар-Е": виробник розсекретив подробиці (фото)

9929
Прототип легкої плаваючої БМП "Кевлар-Е" від компанії "УкрІннМаш"
Прототип легкої плаваючої БМП "Кевлар-Е" від компанії "УкрІннМаш"

Новинку від компанії "УкрІннМаш" обіцяють продемонструвати на виставці "Зброя та Безпека"

Нова бойова машина "Кевлар-Е" від компанії "УкрІннМаш" призначена для транспортування особового складу механізованих підрозділів сухопутних військ і їхньої вогневої підтримки в бою, знищення (ураження) сучасних бойових броньованих і неброньованих машин; низько літаючих не швидкісних повітряних цілей; морських цілей при діях у береговій смузі; інших окремих наземних цілей, на дальності до 5000 метрів.

Відзначається, що ця БМП здатна долати водні перешкоди та дозволяє вести стрільбу з місця, під час руху і на плаву, в умовах прямої оптичної видимості цілі при тумані, дощі, снігу, димових перешкодах у будь-який час доби та року. Новинка має високу рухливість і здатна слідувати за танками, з ходу долати окопи, траншеї та водні перешкоди.

Читайте також: В Україні почалась "війна" БМП: основні проекти нових бойових машин для ЗСУ

Основні складові бойової машини піхоти від ТОВ УкрІннМаш
Основні складові бойової машини піхоти від ТОВ "УкрІннМаш"

Зокрема, сталі відомі точні характеристики бронезахисту вітчизняної бойової машини, яка створена на модифікованому шасі від радянського багатоцільового тягача МТ-ЛБ (аналогічне використовується як базове для відомих САУ 2С1 "Гвоздика").

Прототип новії БМП Кевлар-Е
Прототип нової БМП "Кевлар-Е"

Так, бронювання машини, за даними розробника, відповідає стандарту НАТО STANAG 4569 рівень 2 (балістичного та протимінного).

Тобто в лобовій проекції "Кевлар-Е" здатна витримувати вогонь великокаліберного кулемета калібру 12,7 мм, а з інших сторін (бортової та кормової проекції) має стандартний протикульовий захист від стрілецької зброї калібру 7,62 (снайперські гвинтівки СВД або ручні кулемети).

БМП від УкрІннМаш має класичне західне компонування й здатна перевозити до 6 десантників
БМП від "УкрІннМаш" має класичне західне компонування й здатна перевозити до 6 десантників

"Корпуси будуть виготовлятися нові з необхідним рівнем бронювання. По кулестійкості машина не буде поступатися по захисту БТР-4", - повідомив в коментарі Defense Express представник компанії "УкрІннМаш".

Крім того, забезпечується певний захист від підриву – еквівалент 4 кг тротилу під гусеницею або 2 кг тротилового еквівалента при вибуху під днищем.

Внутрішній вигляд салону БМП
Внутрішній вигляд салону БМП "Кевлар-Е"

При цьому повна маса БМП, згідно данним презентації, може бути не більш як 15,5 тонн (власне це відповідає масі САУ "Гвоздика"), а в якості двигуна радянський/російський ЯМЗ буде замінений на інший сучасний мотор.

Нова БМП від ТОВ
Нова БМП від ТОВ "УкрІннМаш" має сучасну систему відеоспостереження

"Згідно з технічним завданням передбачається, що на машину мають встановлюватися двигуни виробників з США, Європи або з азіатського регіону. На макеті зараз ЯМЗ. На найближчому дослідному екземплярі будуть стояти двигуни або від американського, або від європейського виробника", - зазначив представник приватної компанії.

БТР-4Е від ХКБМ з бойовим модулем
БТР-4Е від ХКБМ з бойовим модулем "Парус"

Така бойова машина здатна до перевезення шести осіб десанту, а в бою може їх підтримати вогнем, наприклад, з відомого бойового модуля БМ-3М "Штурм" (з "класичним" асортиментом озброєння).

Слайд з презентації БМП
Слайд з презентації БМП "Кевлар-Е" з БМ-3М "Штурм"

На макетному зразку стоїть бойовий модуль "Штурм", але на дослідному буде стояти "Парус" як в БТР-4. Військові зацікавлені в уніфікації бойових модулів і тому хочуть перевірити, як буде себе вести на гусеничній платформі модуль "Парус", - розповіли Defense Express вітчизняні зброярі.

Перше фото повнорозмірного зразка
Перше фото повнорозмірного зразка "Кевлар-Е"

Також машина має сучасну систему кругового відеоспостереження, що дозволяє екіпажу та десанту спостерігати за навколишньою обстановкою залишаючись під захистом броні.

Перші презентації проекту
Перші презентації проекту "Кевлар-Е"

Нагадаємо, перші рендерні зображення машини за цим проектом були оприлюднені у 2018 році. Наприкінці 2020 року в мережі з’явилися світлини першого дослідного прототипу "Кевлар-Е".

Варто відзначити, що наразі в Україні взагалі відсутнє виробництво власних БМП. Водночас в таких машинах є вкрай велика потреба і їх доводитися закупати за валюту в інших країнах. При цьому, мова йде про старі радянські БМП-1/2, а не про сучасні зразки.

БМП-У від ХКБМ та перспективна БМП від
БМП-У від ХКБМ та перспективна БМП від "Української бронетехніки"

Своєю чергою, в Україні наразі вкрай невеликий вибір власних проектів таких машин. Фактично в залізі поки що є лише прототип "Кевлар-Е". Ще два проекти – "БМП-У" від ХКБМ та перспективна БМП від "Української бронетехніки" існують лише у вигляді документації та невеликих моделей з пластмаси.

Загальні ТТХ БМП "Кевлар-Е"

Тип машини

швидкохідна, гусенична, плаваюча

Повна маса машини, т, не більше

15,5

Довжина, мм

7300

Ширина, мм:

3000

Висота по корпусу, мм

2700

Дорожній просвіт, мм

400

Колія (відстань між центрами гусениць), мм

2500

База (відстань між осями крайніх опорних котків), мм

4445

Максимальна швидкість руху на дорогах з твердим покриттям, км/год

60

Середня швидкість руху по ґрунтовій дорозі середньої якості, км/год

26...32

Швидкість руху на плаву, км/год

4...6

Подолання перешкод

- кут підйому, градус

35

- кут крену, градус

25

- висота вертикальної стінки, м

0,7

- ширина водної перешкоди, м, не більше

300

- висота хвилі, м, не більше

0,15

Час підготовки до плаву, хв, не більше

20

Озброєння

БМ-3М «Штурм»

Екіпаж, люд

3

Десант, люд

6

Захист

STANAG 4569 рівень 2 (балістичний, протимінний)

Читайте також: Нова мобільна РЛС "Мінерал-У" стає на шасі Tatra: перші фото