xcounter
#

Чи вирішено питання боєприпасів для ЗСУ: на скільки мільйонів снарядів від ЄС та США можливо розраховувати

Питання снарядів стало для НАТО одним зі стратегічних (всі фото: US DoD)
Питання снарядів стало для НАТО одним зі стратегічних (всі фото: US DoD)
1860

Для вирішення питання із боєприпасами країни НАТО вкладають мільярдні кошти у розширення виробництва, але звісно роблять це не тільки для України

Питання боєприпасів для Збройних Сил України всю другу половину 2022 року було одним з ключових питань. Реальна потреба в артилерійських снарядах під час повномасштабної війни дійсно шокувала союзників, але схоже це питання вирішено єдиним можливим шляхом - збільшенням виробництва самих боєприпасів на Заході.

Бо зрештою питання відносно снарядів стало маркером готовності збройних сил НАТО до реальної війни й збільшенням виробництва боєприпасів Альянс допомагає не тільки Україні, а й укріплює фундамент власної обороноздатності. Й навіть Європа, яка десятиріччями перебувала в ілюзії колективної безпеки почала приймати довгострокові стратегічні рішення у цій сфері.

Читайте також: Як Кремль своїми С-400 та "Панцирями" посеред Москви зруйнував свій головний міф: як виглядає ППО столиці РФ
M777

Зокрема Євросоюз ухвалив план із постачання ЗСУ одного мільйону 155-мм артилерійських снарядів протягом 12 місяців. Сама по собі кількість вже доволі об'ємна, але до неї варто додати й допомогу США, бо саме ця країна є основним постачальником військової допомоги до України. І за опублікованими Пентагоном даними станом на 20 березня США передало до України 1,5 млн 155-артилерійських боєприпасів.

Якщо аналогічний рівень передачі снарядів буде збережено, то тоді загалом Україна лише від США та ЄС отримає протягом 12 місяців 2,5 млн снарядів у калібрі 155-мм. Водночас поточна витрата 155-мм боєприпасів у ЗСУ, за інформацію від міністра оборони України Олексія Резнікова, складає 110 тисяч на місяць, тобто 1,32 млн за умовні 12 місяців.

Але необхідно враховувати, що 155-мм артсистеми складають лише частку від всіх артилерійських систем на озброєнні Збройних Сил України, в яких основним залишається ще радянські 122- та 152-мм калібри. Хоча тенденція щодо збільшення саме західного стандарту невідворотна через вичерпання ресурсів стволів радянських систем на місце яких можуть прийти лише західні.

M109

Звісно для реалізації поточного плану з виробництва снарядів у західних країнах стоїть цілий ряд проблем, які ще мають бути вирішені. Зокрема у ЄС є проблема із вибухівкою та порохів для боєприпасів, при цьому частина підприємств вже працює на повну потужність. Наприклад, про це заявили у чеській Explosia та іспанській FMG, зазначивши, що масштабування виробництва - це трирічний проєкт.

Але ця проблема вже вирішується на довгострокову перспективу. Зокрема Rheinmetall ще у листопаді придбав іспанський холдинг Expal Systems SA, який є доволі потужним виробником боєприпасів за 1,2 млрд євро, інвестує у виробництво порохів у Румунії та вибухової речовини в Угорщині. Кроки із масштабування виробництва боєприпасів прийняті й BAE Systems, французьке Eurenco повертає виробництво порохів до Франції, а норвезький Nammo взагалі задекларував 10-кратне збільшення виробництва. Звісно у США це взагалі відбувається на стратегічному рівні, й на вирішення цього питання виділили 1,9 млрд доларів.

заряд артилерія
Окрім виробництва самих снарядів вкрай важливо й виробництво всіх інших компонентів боєприпасу - зарядів та підривачів

В цій ситуації звісно не можуть не з'явитися певні складності із "вузькими гирлами", зсувом строків та ускладненістю логістики, протекціонізму деяких країн для інвестицій саме у свою промисловість. Але загальний маховик з виробництва боєприпасів не просто розкрутився, а й продовжує набирати оберти і ще має вийти на необхідну потужність. Лише у ЄС завдяки стратегічному плану із централізацію постачання боєприпасів у межах всього ЄС та планом на сім років, що дає гарантію виробникам боєприпасів відбити свої інвестиції.

Читайте також: Чи дійсно мілішає військова допомоги від США: про що говорить виділення пакету озброєння на 350 млн доларів