xcounter
#

Як Кремль своїми С-400 та "Панцирями" посеред Москви зруйнував свій головний міф: як виглядає ППО столиці РФ

Рашистські С-400 на позиції
Рашистські С-400 на позиції
16769

Розміщенням у межах Москви "Панцирів" та С-400 Кремль остаточно розвінчав міф про "аналоговнєтність" свого ППО, а можлива мета у підтримки мантри "причини для паніки немає" цілком може мати зворотний ефект

Приблизно з місяць тому збройні сили РФ розміщують свої засоби ППО безпосередньо в межах Москви, на додачу до доволі потужних та щільних позиційних районів протиповітряної оборони навколо столиці, включно із системою протиратеної оборони А-135 та початом розгортання її заміни у вигляді А-235 "Нудоль".

Найбільш відомим є повідомлення про те, що рашисти поставили комплекс "Панцирь" безпосередньо на дах Міноборони РФ. Але "поза кадром" залишилось те, що російські військові поставили ще 3 такі комплекси на будівлях безпосередньо в центрі міста, зокрема на будівлі "ГУ МВД Москвы". Якраз саме так, щоб ці всі "Панцирі" були помітні максимально можливій кількості містян, і щоб під час бойової роботи весь відстріляний боєкомплект падав теж напряму на голови москвичів.

Читайте також: Рашисти намагаються "лякати" своїми Ан-12 та Ан-148, і це виглядає як мінімум дивно
Комплекс "Панцырь" на даху будівлі Міноборони РФ, лютий 2023 року

Але на цьому російські військові не зупинились, і з лютого 2023 року почали розгортання батарей своїх С-400 поблизу спальних районів Москви. І роблять вони це теж максимально демонстративно.

Для розміщення ЗРК обираються зони, які вважаються "заповідними" або ж навпаки екологічно небезпечними - сільськогосподарські поля "Тимирязевской академии", лісові масиви в районах "Лосиный остров", "Курьяново", "Коломенское" та "Лосиный остров", та рекультивований сміттєвий полігон в районі "Новая Москва".

Орієнтовна схема розміщення додаткових засобів ППО армії РФ в межах Москви на початок березня 2023 року, наводить The Insider

Облаштування місцевості під розміщення засобів ППО виконується шляхом закатування грунту чи лісу в асфальт, яке виконує місцевий "автодор". Тривалість робіт при цьому теж демонстративно довга - близько 1 місяця.

Щоб спорудити відносно невеликий огороджений майданчик, на якому розміщено декілька пускових, одна РЛС, декілька "будок" для особового складу та декілька цистерн з пальним для автономної роботи машин комплексу.

Позиція рашистського ЗРК С-400 в районі масиву "Лосиный остров" міста Москва, березень 2023 року, зображення наводить The Insider

Існує думка, що це лише спроба посилити протиповітряну оборону столиці РФ на тлі загрози від "прильотів" наших БПЛА із "бавовною". Водночас, розміщення С-400 прямо у межах міста доволі слабо корелюється з пропагандистськими заявами про "аналоговнєтність" комплексу та його задекларовані ТТХ, за якими він нібито може перехоплювати балістичні цілі на дальності 230 км, літаки на 390 км, а висотні цілі типу стратегічний бомбардувальник на 570 км. Тобто якщо ці характеристики були правдивими, то жодної потреби розміщувати С-400 прямо у межах міста не було б, й вистачило їх традиційного розміщення за МКАДом.

ппо та про москви
Інфографіка ППО та ПРО Москви, яка була опубликована "Аргументи та Факти" у 2016 році

Можливо в цей комплекс заходів Кремль міг вкласти дещо інший намір. А саме - ось так хоч спробувати показати, що столиця надійно захищена й "підстав для паніки немає", або навпаки викликати додатковий "мобілізаційний ефект". Водночас ситуація, коли всі ці С-400 з "Панцирями" прямо у межах Москви почнуть вести вогонь, а уламки власних ракет та снарядів сипатись на багатоповерхівки вже може бути цікавою не меншою за "вий з боліт", які піднімуть самі москвичі.

Але схоже, починається своєрідне змагання, хто першим покаже жителям країни-агресора, що "війна тут і близько", і що пора робити відповідні висновки - рашистська пропаганда чи все ж наша "бавовна". Від результатів цього змагання і залежатиме близькість нашої Перемоги.

Безпілотник Ту-141 "Стриж", що може використовуватись як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне
Читайте також: Якими дронами-камікадзе результативно вдарили по цілях в окупованому Джанкої