xcounter
#

Чи дійсно мілішає військова допомоги від США: про що говорить виділення пакету озброєння на 350 млн доларів

Майже у кожному пакеті допомоги від США йдуть ракети до HIMARS (всі фото US DoD)
Майже у кожному пакеті допомоги від США йдуть ракети до HIMARS (всі фото US DoD)
9097

Лише за 20 днів березня США передали два "боєприпасних" пакети із загальною вартістю 0,75 млрд доларів

США вдруге за березень виділили пакет допомоги озброєнням для України, який має загальну вартість у 350 млн доларів та виділяється за програмою президентського вилучення (Presidential Drawdown), тобто безпосередньо з запасів американських збройних сил.

У нього увійшли додаткові боєприпаси до HIMARS, 155-мм артилерії, мінометів та БМП Bradley, протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM, протитанкові гранатомети AT-4, засоби розмінування, паливозаправники, річкові катери, засоби нічного бачення та інша амуніція.

Читайте також: Рашисти серйозно думають, що їх Т-90М "Прорыв" на іржавих мікросхемах зможуть "переграти" Challenger 2 і Leopard 2A4
M2A2 Bradley
M2A2 Bradley

За своїм змістом він майже ідентичний пакету, який був виділений 3 березня, який окрім боєприпасів також містив броньовані мостоукладники й мав загальну вартість у 400 млн доларів та був виділений за аналогічною програмою президентського вилучення. Тобто лише 20 днів березня Україна отримала з запасів збройних сил США озброєння на 0,75 млрд доларів.

Ця сума звісно менша за один пакет допомоги у 2 млрд доларів, який був виділений 24 лютого також містив боєприпаси, але більше концентрувався на безпілотних системах, таких, як ALTIUS-600, Jump 20 та CyberLux, що передавались за більш довгостроковою програмою Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI), тобто були замовлені у виробника. До того ж за минулий місяць був виділений й "боєприпасний" пакет допомоги на 460 млн доларів від 20 лютого.

БПЛА Jump 20
БПЛА Jump 20

Але справа у тому, що у січні Україна отримала найбільшу історичну підтримку за один місяць, яка має максимально комплексний вигляд у посиленні наземними системами. Зокрема лише за перший місяць 2023 року було оголошено про виділення озброєння загалом на 5,97 млрд доларів (за обома програмами). Й для розуміння це 18% від всієї допомоги США у грошовому еквіваленті яка наразі складає 32,5 млрд доларів з 24 лютого.

Ці пакети, включали, окрім боєрипасів, включно із ракетами, значну кількість бронетехніки та машин:

  • 113 БМП Bradley
  • 100 гусеничних БТРів M113
  • 90 колісних бойових машин Stryker
  • 18 САУ M109A6 Paladin
  • 8 ЗРК Avenger
  • 108 бронемашин типу MRAP
  • 488 HMMWV

І все це з "коротким плечем" постачання, на відміну від 31 танка Abrams, які також увійшли в один із січневих пакетів допомоги. А цю допомогу ще треба було "освоїти", як з точки зору проведення навчання екіпажів, так й з точки зору налагодження системи матеріально-технічного забезпечення.

Stryker
Stryker

Й саме це наразі є тією умовою, яка вочевидь ситуаційно зменшила фактичну передачу озброєння до України, бо передавати його просто "на склад" - неприпустима розкіш.

Читайте також: Якими дронами-камікадзе результативно вдарили по цілях в окупованому Джанкої