xcounter
#

Нові-старі ударні дрони та десятки складних ракет: як ППО України відбивало російські атаки у липні

2941
ЗРК Patriot, фото — U.S. DoD
ЗРК Patriot, фото — U.S. DoD

Російське окупаційне військо випустило в липні по Україні сотні ракет і дронів, і підрозділам протиповітряної оборони вдалося знищити поанд дві третини з них

Моніторинговий канал monitor, який займається передусім відстеженням активності російської стратегічної авіації, у своєму акаунті у Telegram опублікував детальну статистику терористичних обстрілів РФ у липні.

Як підрахували у monitor, всього за минулий місяць окупанти випустили по Україні 415 дронів-камікадзе, а також ракет різних типів. З них українським підрозділам протиповітряної оборони вдалося збити 293 повітряні цілі, що становить 70,6% від загальної кількості ракет.

Читайте також: Створену у муках балістичну ракету "Булава" замінять, хоча її у РФ прийняли на озброєння лише 5 років тому

Найбільше по Україні протягом місяця було випущено дронів-камікадзе типу Shahed — як порахували дослідники, загалом з 31 днів у липні ударні дрони випускалися впродовж 17 діб, з 265 дронів-камікадзе, які окупанти запустили по Україні, збити вдалося 206 одиниць або ж понад 77%.

Причому саме в липні вперше стало відомо, що окупанти запускають по Україні дрони-камікадзе Shahed, вони ж "Герань", які були зібрані або навіть виготовлені вже безпосередньо в РФ, і Defense Express детально розповідав про п’ять відмінностей між "іранською" та "російською" версіями.

дрон-камікадзе Герань-2 Shahed
Бойова частина "російського" дрона-камікадзе "Герань-2", він же Shahed

Разом з тим, удар цією зброєю в ніч на 2 серпня демонструє, що рашисти постійно удосконалюють свої тактики ракетно-дронових обстрілів, намагаючись якомога ускладнити роботу нашій протиповітряній обороні — йдеться про загрозливу тенденцію, коли окупанти вже запускають дрони-камікадзе одразу з трьох напрямків, що очевидно має ускладнити роботу ППО.

Повертаючись до ракетних обстрілів росіян у липні, варто відзначити доволі високий відсоток збитих крилатих ракет Х-101/Х-555, а саме понад 90%: з 41 випущених ракет українська ППО уразила 37, причому всі ракети були випущені в один день. "Калібрів" вдалося збити менше — 39 одиниць з 54 випущених крилатих ракет або ж усього понад 72%.

ракета Калибр
Пуск ракети "Калибр", фото ілюстративне

У липні окупанти також доволі нетипово використали для ударів по Одеській області одразу 20 ракет "Оникс", з якої жодної, на жаль, збити не вдалося — ці ракети доволі важко збити, хоча і проти цих ракет існують способи протидії. Було також випущено 17 ракет Х-22, з яких збито нуль ракет.

Обидві ці ракети для наших систем ППО (з урахуванням обмеженої кількості таких ЗРК, як Patriot) є доволі складними цілями. Ба більше, наприкінці липня стало відомо, що РФ вдалося модернізувати ракети "Оникс" та Х-22 до рівня Х-32.

ракета Х-32
Ту-22М3 з ракетами Х-32, фото ілюстративне

Також у липні окупанти здійснили поодинокі пуски ракет "Кинжал" (чотири одиниці), Х-59 (одна ракета) та крилатих ракет "Искандер-М" (три одиниці), з яких було збито дві аеробалістичні ракети "Кинжал" і одну Х-59.

Читайте також: Супутник показав, чому РФ рідко піднімає Ту-160 для обстрілів України