xcounter
#

Чим "новий" дрон-камікадзе Shahed відрізняється від "старої" версії: п’ять головних відмінностей

8269
Дрон-камікадзе типу Shahed, фото ілюстративне
Дрон-камікадзе типу Shahed, фото ілюстративне

РФ вже використовує для ударів по Україні дрони-камікадзе власного виробництва на основі іранських Shahed: розповідаємо, що про них відомо

На початку липня цього року, після однієї з нічних атак окупантів іранськими дронами-камікадзе типу Shahed, стало відомо, що росіяни почали використовувати для ударів по Україні "новий тип" цих ударних безпілотників, які були зібрані або ж взагалі виготовлені на території РФ, на що, зокрема, натякала бойова частина одного з БПЛА радянського чи ж російського виробництва.

Водночас нещодавно Defense Express з власних джерел отримав низку фото, які дозволяють проаналізувати, а які ж відмінності можна виявити, якщо порівняти "новий" ймовірно виготовлений у РФ ударний безпілотник (для зручності позначимо його "Герань-2") та іранський зразок (його позначимо Shahed).

Читайте також: Іран уже сам виготовляє дещо важливе до Shahed-131, без чого дрон не полетить

Перше, на що треба звернути увагу, що "Герань-2" дійсно отримала нове маркування (раніше у мережі було розповсюджене фото з нетиповим позначенням "Ы"), яке можна побачити на фото нижче і яке відрізняться від маркування Shahed літерою "К".

Дрон-камікадзе типу Shahed
Маркування "нової" версії дрона-камікадзе (зверху) та "старої", серійні номера замальовані з міркувань безпеки

Тепер перейдемо до основих відмінностей. Низка змін у "новому" дроні-камікадзе стосується його корпусу. Так, аналіз зображень дрона-камікадзе "Герань-2" демонструє, що нова версія отримала дещо інший корпус, який складається зі з’єднаних між собою елементів, тоді як у Shahed він був цільнолитий.

дрон-камікадзе Shahed
Порівняння кріплення хвоста умовної нової "Герані" (зверху) та старого Shahed (знизу)

Як бачимо, на одному з фрагментів хвоста дрона-камікадзе "нового" дрона "Герань-2" (фото вище) є отвори для з’єднання частин цього безпілотника, які були відсутні у "старій" версії.

Змінився і тип матеріалу, який використовується в корпусі цих дронів-камчкадзе – якщо у старому Shahed це були друковані "соти", то в новому "Герань-2" – щось схоже на "піну".

бпла Shahed
"Піна" у "новому" дроні (зверху) та "соти" – у "старій" версії (знизу)

Як ми вже розповідали раніше, нова "Герань-2" також отримала нову бойову частину, яка маркується кирилицею замість латиниці і оснащена вольфрамовими кульками.

Нова бойова частина дрона-камікадзе "Герань-2"

Змінилася БПЛА "Герань-2" й батарея – раніше вона була зроблена з акумуляторів типу Li-Ion 18650, водночас у "новому" дроні – гелева акумуляторна батарея, причому від російського бренда Delta Battery.

Герань-2 дрон-камікадзе
Нова гелієва акумуляторна батарея у дроні-камікадзе "Герань-2"

Зрештою, "нова" "Герань-2" також оснащується антенами з блоком "Комета", який забезпечує захист від перешкод і раніше у Shahed не використовувався.

З огляду на перераховані вище факти, ми знову ж таки фіксуємо факт, що РФ дійсно почала використовувати для ударів по Україні дрони-камікадзе вже власного виробництва і з власними комплектуючими. Чи йдеться про якісь одиничні зразки або ж окупантам вдалося налагодити виробництво у більших масштабах наразі незрозуміло.

Нагадаємо, що РФ вже працює над розгортанням виробництва дронів-камікадзе на основі іранського Shahed, і Defense Express раніше детально розповідав про цей проєкт у цифрах, строках та важливих деталях.

Читайте також: Скільки всього дронів-камікадзе типу Shahed РФ випустила по Україні за 10 місяців