xcounter
#

Рашисти почали бити по Україні Shahed-136, зробленими вже в РФ

5892
Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

На це може вказувати зокрема БЧ радянського чи російського виробництва, виявлена на таких БПЛА

Із власних джерел Defense Express стало відомо, що російські окупанти для ударів по території України почали використовувати дрони-камікадзе типу Shahed-136, зібрані або виготовлені уже безпосередньо на території Російської Федерації, ймовірно – на потужностях об’єкта "Алабуга", про який ми розповідали в одній із своїх публікацій.

На факт виготовлення Shahed-136 на території РФ може вказувати зокрема бойова частина, виявлена на місці збиття одного із цих безпілотників. На думку опитаних Defense Express фахівців, тут рашисти використали стандартний боєзаряд радянського чи російського виробництва, який ймовірно може використовуватись на протитанкових чи зенітних ракетах, або ж з іншого типу озброєння.

Читайте також: У рашистів залишилося всього 50 дронів-камікадзе "Ланцет", але радіти поки що зарано

Що також точно можна сказати відносно БЧ, що використовується на Shahed-136 російського виробництва- ця боєголовка при підриві дає значно гучніший звук вибуху, аніж боєголовка на "Шахедах" іранського виробництва.

Для більшої наочності ми можемо порівняти описану та зображену вище БЧ із "Шахедів" російського виробництва з тими, що були виявлені на Shahed-136/131 іранського виробництва, і про які стало відомо в лютому 2023 року.

Тоді, як писав Defense Express, експерти дослідницької групи Conflict Armament Research (CAR) заявили тоді, що вивчили зокрема боєголовку дрона-камікадзе Shahed-136. Вона із себе представляла конус із товщиною стінок 7 мм, і схоже, що принцип спрацювання цієї БЧ виглядав так - спочатку боєголовка пробиває стіни будівлі, а уже потім відбувається підрив вибухівки.

Бойова частина від Shahed-136, лютий 2023 року, зображення - Conflict Armament Research

Тоді ж експерти CAR показали також результати свого дослідження по кумулятивній боєголовці дрона-камікадзе типу Shahed-131, спеціально сконструйованої таким хитромудрим чином, щоб завдавати максимальних збитків нашій енергетиці.

Бо тут мова була про те, що "ядром" цієї БЧ був кумулятивний заряд, навколо якого було розміщено ще 18 кумулятивних боєголовок меншого розміру, що мали би давати вторинний ефект після підриву. Сама БЧ виконана у формі циліндра довжиною близько 50 см та шириною 13 см, із "колодязями" для детонатора та запобіжника окремо.

Бойова частина від Shahed-131, лютий 2023 року, зображення - Conflict Armament Research

Також на БЧ ми можемо побачити дві матриці на 11 шарів уламків у формі куба, що при підриві мали би створювати додаткових руйнівний ефект для ураження будівель чи ж живої сили.

Ймовірно, при виготовленні Shahed-136/131 на території РФ рашисти вирішили відмовитись від іранських боєголовок та використовувати свої БЧ, щоб зменшити виробничі затрати. При цьому, схоже, для росіян питання по співвідношенню "ціна-ефективність" не стояло взагалі, а пріоритетом могло бути саме масштабування виробництва дронів-камікадзе для нових ударів по території України.

Бойова частина від Shahed-131, лютий 2023 року, зображення - Conflict Armament Research
Читайте також: Чим особливі касетні снаряди DPICM, які США дали Україні, і чому вони так потрібні ЗСУ