xcounter
#

У рашистів залишилося всього 50 дронів-камікадзе "Ланцет", але радіти поки що зарано

16432
Дрон-камікадзе типу "Ланцет", фото ілюстративне
Дрон-камікадзе типу "Ланцет", фото ілюстративне

Бо очевидно, що "оборонка" РФ надалі буде тільки нарощувати виробництво цієї доволі ефективної на полі бою зброї

Російське окупаційне військо на полі бою вже використало 850 своїх дронів-камікадзе типу "Ланцет", які окупанти виробляють на своєму "Іжевському механічному заводі (концерн "Калашніков") – таку інформацію у нещодавньому інтерв’ю виданню "Укрінформ" повідомив представник Генштабу Олексій Громов.

За даними Громова, всього окупанти станом на сьогодні виготовили до 900 цих баражуючих боєприпасів, і таким чином зараз у залишку в російського війська – всього 50 одиниць дронів-камікадзе типу "Ланцет".

Читайте також: Стала відома бойова частина російського дрона-камікадзе "Ланцет" - це інженерний заряд КЗ-6

І з одного боку цю новину хотілося б сприйняти позитивно – через незначну кількість цих безпілотників "у запасі". Але з іншого – варто наголосити, що "Ланцет" став на полі бою серйозною загрозою для нашої техніки, і оцінка подальшої небезпеки від цієї зброї має передусім базуватися на такому показнику, як темпи виробництва.

І хоча наразі незрозуміло, скільки ж всього "Ланцетів" спроможна випускати на місяць російська "оборонка", ми можемо зробити обережні припущення з урахуванням викладених нижче фактів.

Передусім нагадаємо, що дрон-камікадзе "Ланцет" вперше був представлений у 2019 році на форумі "Армия", а з 2020 року росіяни активно тестували цю "новинку" у Сирії.

Водночас на полі бою в Україні російські "Ланцети" з’явилися не одразу – випадки застосування цих дронів-камікадзе були зафіксовані влітку минулого року, водночас більш активно окупанти пускали в хід ці БПЛА вже з осені 2022.

Що дозволяє припустити наступне: станом на лютий 2022 рашисти мали у своєму активі незначну кількість "Ланцетів", ймовірно, до 50-100 одиниць (якщо не менше), а вже з літа 2022 року змогли наростити виробництво цієї зброї.

І якщо, наприклад, суто теоретично взяти проміжок у 12 місяців – з липня 2022 по липень 2023 – і припустити, що саме на цей період припала більша кількість з вироблених "Ланцетів" (наприклад, 800 одиниць з 900), то таким чином середня кількість безпілотників, що виробляється на місяць, становить орієнтовно 65-66 одиниць на місяць.

Це, звичайно, доволі умовні розрахунки, але разом з тим, тут варто наголосити на тому, що, з огляду на ефективність такої зброї, як дрони-камікадзе, окупанти весь цей час активно працювали над нарощуванням темпів виробництва – навіть попри обмеження, накладені Заходом на "оборонку" РФ. Зрештою, про нарощення виробництва "Ланцетів" кажуть і безпосередньо у Міністерстві оборони України.

Як приклад тут можна навести ситуацію з тими ж ракетами, коли, попри всі можливі санкції, окупанти з початку повномасштабного вторгнення змогли наростити виробництво далекобійної зброї і станом на сьогодні можуть виготовляти близько 100 ракет на місяць.

Тож загроза "Ланцетів" (як і FPV-дронів) залишається не менш актуальною і потребує відповіді у низці різних площин, зокрема і в оснащенні ЗСУ засобів протидії таким загрозам (зокрема зенітних самохідних установок Gepard), а також нарощування кількості тих же дронів-камікадзе та FPV-дронів у військах для знищення російського озброєння та військової техніки на полі бою.

Читайте також: Росіяни навчились "клепати" дрони "Ланцет" із батарейок до вейпу та мікросхем до дитячих іграшок