xcounter
#

Схоже, окупанти запустили масштабне серійне виробництво FPV-дронів, і це насправді дуже серйозна загроза

72720
Один з російських FPV-дронів, фото ілюстративне
Один з російських FPV-дронів, фото ілюстративне

FPV-дрони, звичайно, аж ніяк не чергова "чудо-зброя", але це доволі серйозна загроза, які потрібно негайно протидіяти – і способи протидії насправді доволі зрозумілі

Російська "оборонка" могла розгорнути масштабне серійне виробництво FPV-дронів – як заявляють рашисти, бійці південного угрупування військ отримали партію з "декількох тисяч одиниць" таких дронів і, судячи з усього, далі їх буде більше – на це зокрема звертає увагу відомий фахівець-зв'язківець Сергій Флеш.

І хоча тут можна було б сказати, що в окупантів дуже часто слова розходяться з реальними фактами, але тут ми маємо проблему з дійсно серйозною загрозою, яка потребує особливої уваги, особливо якщо йдеться про те, що окупанти таки зможуть "поставити на потік" постачання тисяч FPV-дронів російському війську і безпосередньо на поле бою.

Читайте також: Як бійці ЦСО "А" кошмарять рашистів FPV-дронами: відео з влучними ударами по техніці окупантів

З боку Defense Express передусім зауважимо таке – раніше ми вже акцентували на тому, що російське окупаційне військо активно використовує FPV-дрони на полі бою, і загалом активізувала цей напрямок, зокрема, як ми вже бачимо, нарощує їхнє виробництво та загалом удосконалює їх, зокрема і в плані стійкості до РЕБ.

FPV-дрон з МОН-50
Російський FPV-дрон з МОН-50

Активно і з високою ефективністю використовують FPV-дрони на полі бою і наші військові (і тут фактично можна говорити про те, що саме у нас окупанти "підгледіли" таку ідею), уражаючи російську бронетехніку, зокрема і танки, ракетні системи залпового вогню, важкі вогнеметні системи і навіть засоби протиповітряної оборони.

Одна з головних переваг FPV-дрона – його ціна, бо безпілотник з вартістю, яка коливається у межах від 500-600 і до 1000 і більше доларів, цілком може знищувати зразки озброєння та військової техніки у сотні й тисячі разів дорожче.

Втім, звичайно, що FPV-дрони не є якоюсь унікальною чудо-зброєю – раніше Defense Express спілкувався з керівником Центру підготовки операторів БПЛА "Крук" Віктором Тараном, який детально розповів нам про ефективність цих дронів на полі бою і їхнє місце у строю.

Попри всі нюанси, сьогодні FPV-дрони залишаються одним з засобів ураження – досить ефективним і неприємним – і до факту, що окупанти можуть масово отримувати такі дрони на озброєння і застосовувати їх на полі бою, варто ставитися з усією серйозністю.

АрміяInform
Фото: АрміяInform

І, як зокрема відзначає і Сергій Флеш, протидіяти такій загрозі варто у двох напрямках. По-перше, це організація серійного великомасштабного виробництва FPV-дронів, яке б підтримувалося на державному рівні.

Другий напрямок – це безпосередньо способи протидії цим дронам. Це і так звані "протиланцетні сітки", які вже продемонстрували свою ефективність проти російських дронів-камікадзе. Але що найважливіше – це масштабне виробництво і постачання у війська так званих "окопних РЕБ", які мають допомогти нашим військовим якнайкраще протистояти загрозі FPV-дронів з боку російського війська.

Читайте також: Наскільки реальними для ЗСУ є 50-100 тисяч FPV-дронів-камікадзе, і чому це важливо для фронту