xcounter
#

Наскільки реальними для ЗСУ є 50-100 тисяч FPV-дронів-камікадзе, і чому це важливо для фронту

12814
Морпіхи ЗСУ запускають квадрокоптер для удару по російським окупантам, лютий 2023 року, фото - АрміяInform
Морпіхи ЗСУ запускають квадрокоптер для удару по російським окупантам, лютий 2023 року, фото - АрміяInform

В цій історії є свої ресурсні обмеження, але є і горизонти, на які потрібно орієнтуватись

Наші та західні ЗМІ з посиланням на ресурси рашистів пишуть про те, що українські інженери начебто скупили в Китаї усі доступні комплектуючі, яких начебто вистачить на виготовлення аж 50-100 тисяч FPV-дронів-камікадзе. І що російські окупанти уже готуються до відбиття настільки масштабної атаки з повітря під час майбутнього визвольного походу ЗСУ.

На перший погляд, така історія виглядає апріорі реалістичною, особливо якщо зважити на родові характеристики FPV-дронів-камікадзе як виду зброї. По суті тут мова про дешевий безпілотник-носій квадрокоптерного типу, які прийнято ще прозивати "весільними дронами" і котрі можна модифікувати під будь-яке корисне навантаження, наприклад – боєприпас до 2 кг. Але тут можуть бути свої нюанси, які варто розгорнути окремо.

Читайте також: Цинічне знищення "Тор-М2" дроном-камікадзе: як "аналоговнєт" ЗРК потерпає від у сотні разів дешевшої зброї
Споряджені для ударів по рашистам FPV-дрони, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть при виготовленні "кустарної" зброї мають значення такі параметри, як час, вартість і темпи виготовлення. А якщо візьмемо уже заявлені у відкритих джерелах дані, то отримаємо такий простір для узагальнення.

Наприклад, ГУР МОУ 28 березня 2023 року оголосило, що за місяць волонтерської акції "Міць.Українська кам’яна" вдалось згенерувати 58 мільйонів гривень, яких вистачить на купівлю 2200 FPV-дронів-камікадзе для наших розвідників. Виходить в середньому по 26,4 тисяч гривень або менше $1 тисячі за одиницю, але ж ці дрони для доставки бавовни ще потрібно виготовити.

Боєць ЗСУ запускає FPV-дрон-камікадзе, ілюстративне фото з відкритих джерел

Можливо, тут "на руку" розгортання "маховика виробництва" зіграє той фактор, що державно-приватні проекти по виробництву дронів уже запущені, та накопичили певний ресурс та досвід, що має дати свій кумулятивний ефект у найближчому майбутньому. Наприклад, в рамках проекту "Армія дронів", який ведуть одночасно Генштаб та Міноборони, Мінцифри та UNITED24, за 9 місяців роботи купили загалом 3201 дрон. Але зараз "в роботі" на виготовлення та поставку є контракти на безпілотники загальною вартістю 4 мільярди гривень.

Якщо редукувати, це виходить еквівалент майже 154 тисяч FPV-дронів-камікадзе (хоча звісно, ресурс потрібен й на інші тип БПЛА). Більше "вільних" грошей та ресурсів – більше "інструментів" для хірургічного знищення техніки та живої сили рашистів.

Морпіхи ЗСУ запускають квадрокоптер для удару по російським окупантам, лютий 2023 року, фото - АрміяInform

Але наскільки реально багато потрібно FPV-дронів-камікадзе бодай для «рутинної» роботи наших захисників на фронті по знищенню російських окупантів, може показати ось такий приклад. В одному із своїх репортажів АрміяInform в лютому 2023 року розповіло, що невеликий підрозділ морпіхів лише за місяць боїв застосував по рашистам 100 дронів, як і одноразових "камікадзе", так і багаторазових для скиду боєприпасів. Якщо редукувати, в середньому виходить майже по 4 атаки за день, якщо враховувати час для виявлення цілі та підльоту до неї.

Узагальнимо все вищенаведене так. В історії з накопиченням FPV-дронів-камікадзе для Сил оборони України є свої ліміти як мінімум по часу, бо треба назбирати гроші і слідом виготовити "інструменти". Але є і свої горизонти для розвитку, завдяки яким FPV-камікадзе стануть справді масовою зброєю для ЗСУ.

Боєць ЗСУ запускає FPV-дрон-камікадзе, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Baykar показав палубний Bayraktar TB3 та реальний стан завантаженості виробництва нових БПЛА (фото)