xcounter
#

Чому важко збивати ракети "Оникс", тим паче, коли ворог їх пускає у складних комбінованих ударах

5310
Пуск ракети "Оникс", фото ілюстративне
Пуск ракети "Оникс", фото ілюстративне

Росіяни за два дні випустили по Україні 13 ракет "Оникс"

Армія РФ вже другий день поспіль для терористичних ударів по Україні використовує свої ракети "Оникс", які ворог запускає зі своїх берегових ракетних комплексів "Бастион", які розташовані у тимчасово окупованому Криму – за два дні окупанти випустили вже 13 крилатих ракет "Оникс", і якщо спиратися на офіційні звіти Командування ПС ЗСУ, жодну з ракет поки що збити не вдалося.

Як відзначив в ефірі телемарафону "Єдині новини" речник ПС ЗСУ полковник Юрій Ігнат, українським підрозділам протиповітряної оборони важко боротися з цими ракетами.

Читайте також: Скільки ракет "Оникс" та "Калибр" можуть зробити за місяць рашисти, і що там по запасам

Нагадаємо, що ракети "Оникс" створювалися передусім для боротьби з ворожими кораблями, у тому числі й авіаносцями, відповідно при заході на ціль ця ракета летить доволі низько, на висоті 10-15 м над поверхнею води і з доволі великою швидкістю у 2 Маха або ж 2448 км/год.

"Це ускладнює її виявлення і відповідно і збиття засобами протиповітряної оборони. Важко з такими ракетами боротися, саме тому це ускладнює роботу ППО", – відзначає Юрій Ігнат, згодом додаючи, що "збивати таку ракету, яка летить з такої швидкості на такій малій висоті навряд чи можливо існуючими у нас засобами". Хоча стверджує, що на її роботу можна "впливати засобами радіоелектронної боротьби" і зауважує, що не всі ракети долітають до цілі.

З боку Defense Express додамо, що ворог останні дві ночі завдає досить складних комбінованих ударів, використовуючи як дрони-камікадзе типу Shahed, так і низку різних типів ракет, таких як Х-22, "Калибр", "Оникс", "Искандер-М", а також в одному з ударів використав керовану авіаційну ракету Х-59М2 з касетною бойовою частиною.

Збита Х-59М2 із касетною бойовою частиною
Збита Х-59М2 із касетною бойовою частиною

Тому можна обережно припустити, що тактика таких ударів – передусім виснажити засоби протиповітряної оборони, щоб у другій-третій хвилі уразити визначені цілі. Ну і також використовувати ракети, для збиття яких наша ППО поки що немає достатньо засобів.

Фото: Eurosam
Фото: Eurosam

Тож єдиний варіант підвищення ефективності зі знищення російських ракет – це нарощення у ПС ЗСУ кількості потужних західних ЗРК. "Потрібні засоби, потрібне підсилення саме південних регіонів, наших портових міст засобами зокрема проти балістики", – відзначає речник ПС ЗСУ, наголошуючи на тому, що посилення такими системами, як Patriot чи SAMP/T допоможе вирішити проблему зі знищення таких складних цілей, як, наприклад, Х-22 тощо.

Читайте також: Індія має копію ракет П-800 "Оникс" під назвою BrahMos, РФ гіпотетично може їх купити