xcounter
#

Створену у муках балістичну ракету "Булава" замінять, хоча її у РФ прийняли на озброєння лише 5 років тому

14493
Пуск ракети "Булава"
Пуск ракети "Булава"

На створення "Булави" Кремль витратив 13 років, здійснив 32 пуски з яких кожен третій був аварійним або частково успішним

У РФ почались розмови про те, що міжконтинентальну ракету "Булава", яка є основним озброєнням атомних ракетних підводних крейсерів стратегічного призначення "Борей" проєкту 955 необхідно замінити на оновлену версію "Булава-М".

Про це, з опорою на власні джерела, повідомила російська державна агенція ТАСС. Причини заміни цієї ракети - старіння порохів, бо "Булава" є твердопаливною ракетою. Й саме тому на заміну цій ракеті має прийти її нова версія. Але це пояснення не витримує жодної критики, бо заміна твердопаливних двигунів є стандартною процедурою й не потребує створення нової чи модернізації.

Читайте також: Німеччина закуповує одразу майже 1000 ракет AIM-120: 3 млрд доларів пролетіли повз MBDA
Борей-А
Підводний човен проєкту "Борей-А"

А справжня причина розмов відносно цієї ракети може бути значно банальніша. Справа в тому, що рішення створити нову ракету для стратегічних підводних човнів було прийнято ще у 1998 році, перший запуск ракети відбувся доволі швидко у 2005 році, що говорить про активне застосування ще радянських напрацювань, але "Булава" була офіційно прийнята на озброєння лише у 2018 році.

Й "Булава" дуже довго не хотіла нормально літати й за 13 років від початку випробувань було здійснено 32 пуски, з яких 7 були визнані невдалими, ще два - частково успішними. У більшості випадків аварія відбувалась одразу після старту через нештатну роботу першого ступеня. Відмічались проблеми із роботою третього ступеня та промахи бойових частин.

Пуск ракети Булава
Пуск ракет "Булава"

З 2018 по кінець 2022 року загалом було зроблено ще 8 пусків, з яких 4 - залпом. Офіційно - всі успішні. Й саме під "Булаву" проєктувались підводні човни "Борей", що мали прийти на заміну проєктам 941 "Акуал" та 667БДРМ "Дельфин" і стати єдиним типом підводних стратегічних ракетоносіїв РФ

Загалом у РФ планується побудувати 12 таких підводних човнів, з яких 6 вже у складі флотів, 1 проходить випробування, ще 3 будуються, а останні два мають бути закладені у 2023 році. Кожен з них несе по 16 ракет "Булава".

Водночас розмови про те, що ракету вже необхідно замінити можуть прямо свідчити про те, що її характеристики та реальна надійність вкрай далекі від задекларованих.

Читайте також: В окупованому Криму уражено аеродром Октябрський та нафтобазу: але мова йде не про літаки