xcounter
#

Не Bayraktar TB2 єдиним: як Повітряні Сили України готувались до можливої великої війни з РФ

5248
Ставка була на інтенсивну підготовку особового складу, зокрема – молодих пілотів
Ставка була на інтенсивну підготовку особового складу, зокрема – молодих пілотів

Як показують сценарії навчань, наша армія для захисту України готова задіяти і безпілотники, і "робочі конячки" МіГ-29 та Су-27

Флот літаків Повітряних Сил України потрібно оновлювати, щоб наша військова авіація змогла посилити свої бойові спроможності – тут сумнівів ні в кого нема.

Проблема в іншому – як саме це зробити, бо будь-який із можливих варіантів купівлі нових літаків для Повітряних Сил України суттєво перевищує можливості бюджету нашої держави.

Читайте також: Летюча броньована ракетна "батарея": в ДНДІ завершили випробування спецверсії Мі-8МСБ-В (фото)
За деякими даними, літаків МіГ-29 в строю Повітряних Сил України залишилось тільки 16 одиниць

Наприклад, Defence Express уже розповідав, що Польща до 2030 року планує придбати 32 винищувачі F-35, і це коштуватиме бюджету країни 7,5 мільярдів доларів (літаки плюс супутнє спорядження).

Або ж – Фінляндія на оновлення парку своїх винищувачів готова витратити 12 мільярдів доларів, і цієї суми вистачить, наприклад, на купівлю близько 60 винищувачів JAS 39E/F Gripen.

F-35 з розпізнавальними знаками ВПС Польщі - офіційне зображення від Lockheed Martin

Навіть якщо ці суми рівними частинами поділити на декілька років, все рівно виходить цифра на рівні 1 мільярда доларів щороку, що все рівно більше, наприклад, за обсяг цьогорічного Держоборонзамовлення в 22,7 мільярди гривень.

Саме тому, як прямо випливає зі слів заступника Міністра оборони Олександра Миронюка, оборонне відомство й ставить 2035 рік як горизонт планування для оновлення складу Повітряних Сил України.

Су-24М Повітряних Сил готуються до взльоту

І також – саме тому Міноборони сподівається на потужності вітчизняних авіаремонтних підприємств, що зможуть до належного часу підтримувати в робочому стані авіапарк Повітряних Сил України в 26 багатоцільових винищувачів великої дальності Су-27 і 16 винищувачів МіГ-29, 13 штурмовиків Су-25 і 12 надзвукових бомбардувальників Су-24 (у всякому випадку, саме такі цифри наводить портал Flight Global).

Ціна питання - наприклад, один новий винищувач Dassault Rafale коштуватиме близько 200 мільйонів євро, поточної річної суми ДОЗу вистачить на купівлю лише трьох таких літаків

Українське військо має свій "козир" - безпілотний комплекс Bayraktar TB2, котрий Збройні Сили України щедро використовують для стримування країни-агресора РФ.

Наприклад, як розповідав Defence Express, 26 квітня ударно-розвідувальний БПЛА Bayraktar TB2, що належить 383 окремому полку дистанційно-керованих літальних апаратів, виконав політ, під час якого наблизився до адміністративної межі із Кримом на півночі півострова.

Український безпілотник злетів із аеродрому в Старокостянтинові

Подібні вильоти українського БПЛА дозволяють опрацювати використання Bayraktar TB2 із передачею сигналів управління від однієї станції до іншої, а також підтвердити здатність БПЛА діяти там де це потрібно українському війську.

Паралельно, підрозділи тактичної авіації Повітряних Сил України також ведуть свою активну бойову підготовку.

Тренування відбувались із задіянням усіх можливих служб та підрозділів Повітряних Сил України

Зокрема, як розповідав Defence Express, на початку квітня цього року Повітряних Силах Збройних сил України відбулись двосторонні командно-штабні навчання (КШН). КШН проходили в умовах, наближених до бойових, з максимальним залученням особового складу та військової техніки.

Сценарій був таким. Миргородські авіатори (831-ша бригада тактичної авіації) долали ППО противника, а саме - протиповітряну оборону київської зенітної ракетної бригади (96 бригада зенітних ракетних військ), яка вийшла в нові позиційні райони і облаштувала приховані позиції.

Су-27 може нести не лише ракети "повітря-повітря", але й також - кероване та некероване озброєння для ударів по наземним цілям

В свою чергу, літаки МіГ-29 40-ї бригади тактичної авіації з Василькова тренувались вести одиночні та групові повітряні бої, завдавати повітряних ударів по об’єктам противника.

4 квітня 7-ма Старокостянтинівська бригада тактичної авіації імені Петра Франка провела льотну зміну, мета якої - підтримання екіпажами бомбардувальників Су-24М та бомбардувальників-розвідників Су-24МР досягнутого рівня натренованості.

Екіпажі літаків Су-24 виконали підготовку на клас та відпрацювали польоти за маршрутами

16 квітня 831-ша бригада тактичної авіації провела тренування по веденню повітряних боїв у хмарах вдень та вночі. Загалом було виконано два десятки літако-вильотів, загальний час у повітрі склав понад десять годин.

22 квітня російські окупанти в Криму проводили завершальну фазу своєї "раптової перевірки боєготовності військ". І паралельно – свої штурмовики Су-25 здійняла у повітря 299 бригада тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, тренувались групами літаків атакувати противника, удень та вночі.

Вильоти українських штурмовиків Су-25 із аеродрому "Кульбакине"

А 27 квітня 831-ша бригада тактичної авіації провела чергову льотну зміну, під час якої особливу увагу було приділено навчанню молодих льотчиків.

Тут слід розставити наступні акценти. Безпілотний комплекс Bayraktar TB2 має лише один недолік, і це – обмеженість застосування при хмарній погоді. Відповідно, за таких погодних умов командування Повітряних Сил "на виручку" безпілотникам під час бойових дій планує застосовувати "класичну" пілотовану авіацію.

Молоді пілоти відпрацьовують польоти на Су-27 навіть у нічний час

Всупереч обмеженості ресурсів, як то кількість наявних літаків та їх технічний стан, Повітряні Сили України роблять ставку саме на інтенсивність підготовки особового складу, зокрема – молодих пілотів.

Паралельно- готуються одразу до двох сценаріїв можливої ескалації агресії РФ: локальне загострення на окремих відтинках фронту або повноцінні бойові дії із якомога ширшим застосуванням бойової авіації.

Своє плече підрозділам тактичної авіації підставлять розрахунки радіотехнічних та зенітно-ракетних підрозділів

При цьому роль "робочих конячок" українських Повітряних Сил виконуватимуть МіГ-29 та Су-27.

На них уже покладено "універсальні" функції – не лише збивати літаки ворога, але й також бомбити наземні цілі противника.

МіГ-29МУ2 із двома керованими авіабомбами
Читайте також: Повітряні сили ЗСУ відремонтують Ан-26Ш за 131 млн гривень