xcounter
#

Які бойові літаки потрібні Україні для стримування Росії: закордонні оцінки наших прагнень

Бізнесова "війна" за український ринок збуту для закордонної бойової авіатехніки вже почалася
Прощавай, МіГ-29?
Прощавай, МіГ-29?
16015

Закордонних експертів та промисловців все більше цікавить відповідь на питання, як саме і на які бойові літаки будуть переоснащуватися Повітряні Сили України. Це є ознакою того, що український авіаційний ринок збуту безповоротно входить у зону інтересів потужних корпорацій і військово-політичних еліт різних країн. Публікацій у закордонних виданнях про оцінку авіаційних перспектив та можливостей України стає все більше. Бо бізнесова "війна" за новий ринок, власне, вже почалася

Американський журнал The National Interest надав власне бачення перспектив переозброєння вітчизняних Повітряних Сил. Подаємо переклад нової публікації, автор якої Себастьєн Роблін (Sebastien Roblin).

Українські винищувачі Су-27 та МіГ-29 ПС ЗСУ супроводжують американські бомбардувальники B-1B Lancer

Українські ПС опинилися в складному становищі. Після розпаду Радянського Союзу 30 років тому вони не отримали жодного нового літака. А недавнє нарощування угруповання російських військ в Криму вказує на те, що посилення військового конфлікту України з сильнішим сусідом можливо (хоча неминучим воно, на щастя, не є). У 2014 році в ході бойових дій українські літаки зазнали важких втрат від російських ракет.

Читайте також: Dassault Rafale vs F/A-18 Super Hornet: який фактор може стати основним у виборі винищувача для Повітряних сил України
МіГ-29
Для МіГ-29 треба вже підшуковувати заміну...

У травні 2020 року Київ оголосив про свій намір витратити в майбутні 15 років більше 7,5 мільярда доларів на оновлення військово-повітряних сил, закупивши від 36 до 42 сучасних багатоцільових винищувачів. Франція з оптимізмом вважає, що її винищувач 4+ "Рафаль" якраз підійде для цієї місії. І вона готова надати фінансову допомогу, якщо Київ зважиться на такий крок.

Rafale
Вартість Dassault Rafale починається від 85-124 млн за одиницю для внутрішнього споживача, до 240 млн для іноземних країн

Очікується, що французький президент Еммануель Макрон буде рекламувати "Рафаль" під час свого візиту, який може відбутися цього літа. Київ буде в більшій мірі покладатися на підтримку Франції з відходом з поста канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Проєкт надовго чи назавжди?

Модернізація застарілих ВВС Україна неминуче стане довготривалим проектом. Офіційно плани такої модернізації передбачають придбання в 2023-2025 роках 6-12 літаків для ознайомлення з ними льотчиків. Після цього у період з 2025 по 2030 роки планується закупити ще 30 літаків. Вони прийдуть на зміну українським винищувачам малої дальності МіГ-29.

МіГ-29
Модернізований на ЛДАРЗ винищувач 4-го покоління МіГ-29МУ

Крім того, Україна має намір витратити 1,43 мільярда доларів на придбання нових середніх транспортних літаків, які надійдуть на озброєння у 2027-2035 роках; 1,25 мільярда доларів на ремонт і модернізацію навчальних літаків і 1,79 мільярда доларів на оснащення чотирьох полків новими зенітно-ракетними комплексами середньої дальності.

Винищувач Dassault Rafale DH, побудований для ВПС Індії (індійський військовий номер RB 002) /Фото: G. Gosset / Dassault Aviation

"Рафаль" став фаворитом вельми несподівано, так як він дорожче американських винищувачів і шведських літаків "Гріпен", які теж розглядаються. Але Париж з оптимізмом говорить про те, що дасть Києву гарантію кредиту на оплату до 85% вартості літаків (півтора мільярда євро на ці цілі вже відкладено), і це допоможе укласти угоду.

Франція також вказує на діючий комерційний механізм з продажу Україні 55 вертольотів компанії Airbus на суму 551 мільйон євро.

Airbus Helicopters H225
Один з Airbus Helicopters H225 ДСНС поставлений в Україну за контрактом 2018 року

Париж і Вашингтон можуть запропонувати Києву винищувачі на щедрих умовах в рамках довгострокової гри: щоб перешкодити Китаю купити українське підприємство з виробництва двигунів "Мотор Січ".

Китайським компаніям не вдається виробляти високоякісні турбореактивні двигуни для своїх винищувачів. Технології "Мотор Січ" допомогли б йому подолати існуючі технологічні проблеми.

Мотор Січ
Цех заводу "Мотор Січ"

Китайський магнат Ван Цзин (Wang Jing) вже володіє 56-76 % компанії "Мотор Січ", проте Україна під тиском Вашингтона націоналізувала її підприємства. Ходять чутки, що "Мотор Січ" придбає французька моторобудівна фірма Safran, і тоді Китай назавжди втратить можливість стати господарем цього виробництва.

Критики сумніваються в доцільності оновлення ПС України через великі витрати

Крім того, неодмінною умовою модернізації українських ПС є щедра закордонна допомога, оскільки їх річний бюджет становить всього 300 мільйонів доларів на рік. Цих грошей вистачить на покупку всього трьох "Рафаль". З таким бюджетом наліт у українських льотчиків може скласти всього кілька годин на рік.

Су-27
"Важкий" винищувач Су-27 ПС України

Навіть якщо модернізація в українських ПС буде проведена успішно, пройдуть багато років, перш ніж Україна зможе використовувати свої літаки.

Критики сумніваються в доцільності оновлення ПС України через великі витрати, а також з-за того, що Росія продемонструвала свою здатність ефективно протидіяти пілотованої авіації противника. Експерт з військової авіації Том Купер (Tom Cooper) розповів виданню "Форбс":

"Щоб створити в Україні класичні військово-повітряні сили ... потрібно повністю перебудувати місцеву інфраструктуру матеріально-технічного забезпечення, заново навчити весь особовий склад, виростити абсолютно нове покоління льотчиків з самого низу і до верху, включаючи командування.

А потім підуть роки на поставку всіх літаків. і навіть тоді ці літаки треба буде приводити у відповідність з сучасними технологіями, оснащувати їх сучасною зброєю і системами зв'язку, а потім готувати льотний і технічний склад ".

Вже з 2009 року Україна почала зазнавати труднощів з постачанням запчастинам, які надходили з Росії. З початком війни співпраця з агресором була повністю припинена.

Навіть в цьому випадку російська авіація буде серйозно перевершувати українські ПС, які будуть уразливі для ракетних ударів. Для зміцнення Збройних сил України в найближчій перспективі доцільніше вкладати гроші в більш дешеві безпілотні повітряні системи і в засоби ведення наземної війни.

Україна вже реалізує плани щодо прийняття на озброєння 48 бойових безпілотних літальних апаратів "Байрактар ТБ-2", які вона закуповує у Туреччині.

Bayraktar TB2 від турецької компанії Baykar Makina

"Байрактари" теж не дуже дешеві, але вони все одно набагато дешевше пілотованих літаків як при покупці, так і в ремонті і обслуговуванні. Далі, вони неодноразово демонстрували свою ефективність в боротьбі з російськими засобами ППО. Крім того, ними легше пожертвувати, ніж пілотованими літаками, а тому вони більш практичні і придатні для застосування.

Безпілотник Bayraktar TB2 має максимальну злітну масу у 560 кг, корисне навантаження – у 55 кг, тривалість польоту – 24 години.

Звичайно, якщо Україні вдасться уникнути інтенсивних бойових дій з Росією, вона захоче перебудувати свої ПС, поки у неї ще є досвідчені льотчики.

МіГ-29
МіГ-29 та Су-27 Повітряних сил ЗС України

Перебудова українських ПС

За даними інтернет-порталу Flight Global, за станом на 2021 рік у бойовому складі ПС України налічується 26 багатоцільових винищувачів великої дальності Су-27 і 16 винищувачів малої дальності МіГ-29. У неї також є 13 штурмовиків Су-25 і 12 надзвукових бомбардувальників Су-24.

Звучить жахливо, але після розпаду Радянського Союзу українські бойові літаки майже не модернізували, через що вони сьогодні слабо захищені від сучасної зенітної зброї.

МіГ-29
Нещодавно ПС ЗСУ отримали черговий відремонтований навчально-бойовий винищувач МіГ-29УБ

У 2014 році Україна спочатку активно задіяла свою бойову авіацію в боях з проросійськими сепаратистами на сході України. Але Москва поставила повстанцям зенітно-ракетні засоби малої і середньої дальності, а в серпні сама вступила в бойові дії.

Зенітно-ракетні комплекси і винищувачі знищили п'ять українських Су-25, два МіГ-29 і один Су-24, а також два транспортних і розвідувальні літаки, після чого Київ відмовився від застосування авіації у військових діях.

Україна навряд чи буде закуповувати бойові літаки у Росії, а тому Києву доведеться розглядати більш дорогі західні зразки авіаційної техніки. Їй знадобляться доступні за ціною і здатні протистояти зенітно-ракетним засобам винищувачі. Їй також знадобляться літаки великої дальності для захисту кордону, хоча базуватися така техніка може в глибині території країни.

У двомоторного "Рафаля" є потужна система радіоелектронної боротьби SPECTRA і компактна РЛС з поперечним перерізом 1 кв.м. Французькі військові порахували, що такого поєднання достатньо для подолання "Рафаль" систем ППО радянської епохи в Лівії. "Рафаль" також вельми повороткий і може використовувати для зльоту і посадки нерівні смуги.

F-16
Хоча вже виготовляється версія F-16 Block 70/72, країни з малими бюджетами здебільше закуповують набагато більш старенькі версії, як цей Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon ВПС Румунії, що був придбаний в Португалії з наявності (модернізований F-16A Block 15). 14 серпня 2020 / Фото: Adrian Sultănoiu

Може, американське краще?

Українці можуть також розглянути і американські винищувачі. Вашингтон має великий політичний вплив на Україну і вже постачає туди в значних кількостях військову техніку, а також займається бойовою підготовкою особового складу. Крім того, американські керовані системи типу ракет AIM-120 або коректованих бомб JDAM дешевше і набагато різноманітніше за своїми характеристиками, ніж французька зброя.

Стівен Бленк (Stephen Blank) в статті для Атлантичної ради закликає Вашингтон передати зі свого резерву України для стримування Росії винищувачі F-15 або F-16C, літаки дальнього радіолокаційного виявлення Е-2 і літаки-заправники KC-135, зробивши це в рамках програми "лендлізу".

Але старі літаки складніше обслуговувати, та й політичної волі передати літаки безкоштовно (посиливши тим самим напруженість у відносинах з Росією) поки не помітно. Крім того, навіть якщо літаки будуть поставлені безкоштовно, на чому наполягає Бленк, що закликає передати Україні 100 машин, Київ все одно не зможе їх експлуатувати.

"Економічним вибором" для України залишається одномоторний F-16, остання модель якого була істотно модернізована. Але цей літак не дуже добре захищений від зенітно-ракетних засобів. Для цього у нього є тільки крилата ракета JASSM, що запускається поза досяжністю активних засобів протиповітряної оборони противника.

Lockheed Martin F-16V
Зображення винищувача Lockheed Martin F-16V Block 70 ВПС Бахрейну / Фото: Lockheed Martin

На відміну від F-16, у "Супер Хорнета F/A-18E/F", як і у "Рафаля", зменшена ефективна поверхня розсіювання. Крім того, є версія цього літака EA-18 "Гроулер" для ведення радіоелектронної боротьби, призначена спеціально для протидії засобам ППО.

F/A-18E/F - основний палубний літак ВМС США, проте постачається для іноземних країн у "сухопутній" версії

Командування українських ПС може також зацікавитися літаком компанії "Боїнг" F-15EX, який має велику швидкість, дальність польоту і бойове навантаження. З цієї причини він може замінити ударний літак Су-24. Однак F-15 помітний на радарах і дорогих в експлуатації.

JAS-39 Gripen NG у сегменті "багатофункціональні винищувачі" - найдешевша європейська пропозиція з усіх можливих

Нарешті, Україна може сподобатися літак шведської фірми Saab "Гріпен-Е", тому що він дешевий в експлуатації, має знижену ефективну відбивну поверхню і потужні засоби РЕБ. Однак у Швеції, на відміну від Франції та США, немає дипломатичних і фінансових можливостей, щоб підсолодити угоду.

Двомоторні Boeing F/A-18E Super Hornet (зверху ліворуч) та Dassault Rafale (зверху праворуч) вважаються більш потужними, однак і більш дорогими ніж одномоторні "легкі" винищувачі F-16 та JAS-39. Нові версії Lockheed Martin F-16V Block 70 Viper (внизу ліворуч) та Saab JAS-39C/D Gripen (внизу праворуч)

В цілому, у Києва багатий вибір винищувачів четвертого з половиною покоління. Але найважче для України - це вирішити, чи оптимально таке використання обмежених фінансових ресурсів в умовах збереження напруженості з Росією.

Читайте також: Україна збирається адаптувати авіаційні ракети під бразильські винищувачі Saab JAS-39E Gripen