xcounter
#

Україна вийшла на виробництво "десятків аналогів Shahed-ів" - у Мінстратегпромі розкрили додаткові деталі

Як саме виглядає "український Shahed" невідомо
Як саме виглядає "український Shahed" невідомо
6483

Й вкрай важливо те, що виробництво українських дронів-камікадзе вочевидь відбувається за найбільш ефективним та стратегічно вірним сценарієм

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін під час щорічних зборів Європейської Бізнес Асоціації певною мірою розкрив деталі виробництва в Україні далекобійних літако-снарядів, аналогів іранських Shahed-136.

Як наводить Forbes ключові тези з його виступу, в Україні вже налагоджено виробництво того, що "називають "українським Shahed-ом", й мова йде про виробництво десятків на місяць. При цьому Олександр Камишін підкреслив, що не буде називати назву виробу.

Читайте також: Німеччина передала Молдові всі бронетранспортери Piranha IIIH​, які могли б поїхати в Україну

Ця заява вочевидь розширюється тим, що на одному з державних оборонних заводів був створений "сервісний центр", який допомагає невеликим дроновим компаніям і це приклад того, як держава допомагає приватним виробникам своїм ресурсом. Й "у цьому плані "український Shahed" з’явився саме на державному заводі".

Таким чином, можливо зробити певне припущення, що виробництво власних літако-снарядів, який був розроблений приватною оборонною компанією, спирається на виробничі потужності великого оборонного підприємства. А це вже дозволило вирішити питання з виробничими потужностями та вже вийти на темп у "десятки в місяць".

дрон Бобер
Публічне зображення дрона "Бобер"

Ця інформація також перекликається зі словами очільника "Укроборонпрому" Германа Сметаніна, який повідомив, що в Україні є аналог Shahed-а, але на питання чи він створений саме на державному підприємстві зі складу об'єднання, обмежився лише тим, що "в Україні багато державних та приватних виробників". А одночасно з цим навів вже зроблені кроки з ліцензійного виробництва існуючих моделей FPV-дронів від приватних компаній на державних потужностях.

Через те, що навіть назва "українського Shahed-а" залишається таємницею основним питанням залишається про який виріб дійсно йде мова. Бо відомий "дрон на 1000-км" від "Укроборонпрому" навряд можливо назвати аналогом дешевого літако-снаряда через іншу концепцію створення в основі якої лежить не дешева одноразова, а багатофункціональна платформа. Але це звісно якщо концепцію за понад рік не "розгорнули на 180 градусів".

Водночас саме неназвані приватні розробники продемонстрували ряд дронів, які дійсно підпадають під концепцію дешевого літако-снаряда. Наприклад, "Бобер", який вочевидь тестувався під час ударів по Москва-Сіті, є публічна інформація й щодо "Морока", а також "Рубака". Звісно існують й інші аналогічні розробки.

дрон морок
Публічні зображення дрона "Морок"

Зрештою така утаємниченість значно краща за будь-які анонси для ворога. А вектор надання державних оборонних потужностей приватним компаніям - більш ніж стратегічно вірний крок. Бо головною проблемою більшості приватних компаній є мале виробничі ресурси, а головною перевагою мобільність прийняття рішень та їх реалізація, в той час, коли у державних ситуація здебільшого дзеркальна.

Читайте також: Норвегія інвестує у виробництво боєприпасів, але сума демонструє дійсно реальний стан речей