xcounter
#

Дрон-камікадзе "Морок" на 800 км - оголошено збір на 100 таких БПЛА

12831
Вигляд БПЛА "Морок" оприлюднений СБУ
Вигляд БПЛА "Морок" оприлюднений СБУ

Волонтери оголосили збір на дрони "Морок" для ударів по РФ на глибину до 800 км

Фонд Сергія Притули і волонтери Сергій Стерненко та Ігор Лаченков розпочали новий збір на далекобійні дрони-камікадзе з метою сконцентрувати 1,75 млн грн.

Саме така сума дозволить виготовити 100 дронів "Морок", які вже були предметом збору, що оголошувався Службою Безпеки України на початку вересня.

Читайте також: Неймовірно, але Індія досі літає на МиГ-21, які сама робила та спише тільки в 2025 році

Також волонтери трохи розкрили його технічні характеристики. Так вже було відомо, що цей дрон має дальність польоту на 800 км, але тепер оголошено й розмір його бойової частини, яка становить до 30 кг. Реальний зовнішній вигляд "Морока" залишається таємницею, як мінімум показні СБУ зображення відрізняються від вигляду дрона на заставці відео від волонтерів.

Відносно ж ціни, то вже помітно зменшення вартості "Морока", якщо у вересні мова йшла про 33 дрони за 60 млн грн, тобто по 1,81 млн за літако-снаряд, то тепер 1,75 млн грн за одиницю. І це доволі просте правило, коли ціна зброї прямо залежить від розміру замовлення і чим масовіше виробництво - тим дешевшим стає кожний зразок.

І хоча ціна у 1,75 млн грн хоч і може здатися високою (близько 48 тисяч доларів), необхідно розуміти, що собівартість Shahed-136 оцінена на рівні 20-40 тисяч доларів. Водночас закупівельна ціна цього літако-снаряду РФ невідома.

Читайте також: Як Ізраїль розгорнув 300 тисяч резервістів за 48 годин і мова не про ТРО