xcounter
#

У СБУ показали новий дрон "Морок", який б'є на 800 км

21471
БПЛА "Морок"
БПЛА "Морок"

Часом для того, щоб привернути увагу на збір на далекобійні дрони й СБУ приходиться трохи відкривати втаємничені розробки

Служба Безпеки України розмістила нагадування про збір коштів на БПЛА під назвою "Морок", який має дальність польоту у 800 км та дозволить завдавати удари по ворогу на ще більшій глибині його тилу.

"Це буде чергова відповідь ворогу. Дальність польоту таких дронів - 800 км. Отже, бавовна від СБУ буде ще більш яскравою та несподіваною", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Для Словаччини через п'ять років після замовлення виготовили перший F-16

Загалом на пожертви планується створити 33 таких засобів "генерації бавовни" на що потрібно 60 млн грн. Таким чином один "Морок", можливо й за рахунок витрат на розробку, має вартість у 1,81 млн грн 49 243, тобто приблизно у 50 тисяч доларів.

Зазначимо, що оціночний діапазон вартості Shahed-136, який знаходиться у масовому виробництві складає від 20 до 40 тисяч доларів, як для масового серійного виробу.

Також розміщені дві фото, хоча й більше й нагадують рендер, але можуть пролити деякі деталі на саму конструкцію такого літака-снаряда. Попри доволі низьку якість зображень, з цілком зрозумілих причин, можливо розгледіти, що мова йде про БПЛА із двигуном внутрішнього згорання, який розміщений у хвості дрона.

Аеродинамічна форма дрона доволі дивна, бо попри те, що нагадує схему "качка" у дрона немає переднього горизонтального оперення, але є кіль, й таким чином мова йде про доволі рідкісну у дозвуковій авіації безхвосну схему.

І якщо у надзвуковій авіації така схема використовувалась доволі активно у 60-70-х роках, наприклад у винищувачі Mirage, лайнерах Concorde та Ту-144, а також розвідувальному SR-71 Blackbird, то на дозвукових літальних апаратах значно частіше використовується схема "качка" чи літаюче крило.

Mirage 2000
Mirage 2000 (всі фото: Armée de l'Air et de l'Espace)

Але зрештою мова йде про, скоріш за все, рендер, який зовсім не обов'язково має відповідати реальному зразку. Тим паче, розкривати деталі конструкції для ворога. Й у цій ситуації важливіше те, що тема розвитку літако-снаряді для ударів по РФ активно розвивається та вже приносить свій важливий вклад у Перемогу.

Читайте також: Новий винищувач для Польщі: у Boeing готові на цікаві умови, але поки все на рівні розмов