xcounter
#

Норвегія інвестує у виробництво боєприпасів, але сума демонструє дійсно реальний стан речей

3220
Норвегія інвестує у виробництво боєприпасів, але сума демонструє дійсно реальний стан речей

Попри те, що Норвегія не є членом ЄС, вона приєдналась до програми виробництва боєприпасів

Міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам [Bjørn Arild Gram] повідомив, що країна приєднується до програми збільшення виробництва боєприпасів Act in Support of Ammunition Production, й завдяки внесенню у загальний фонд 16 млн євро отримає 58 млн євро інвестицій у виробництво. Водночас загальний розмір фонду становить 500 млн євро.

І попри те, що це у будь-якому випадку розширення виробництва, а мова в першу чергу йде про норвезький Namo, в цілому ця заява демонструє дійсно реальний стан речей у питанні виробництва боєприпасів у ЄС. Особливо в умовах, коли у ЄС навряд виконають свій же план щодо 1 млн боєприпасів за рік для України.

Читайте також: Знищений в Керчі корвет "Аскольд" для РФ коштує в 10 раз дешевше, чим новий Ту-160М

Водночас необхідно зазначити, що Норвегія не є членом Європейського Союзу, чим й можливо пояснити те, що лише у середині листопада вона приєдналась до програми розширення випуску боєприпасів, яка існує з березня. Але це звісно не виглядає оперативним рішенням.

Також сума у 58 млн євро, враховуючи поточний стан оборонно-промислових комплексів у Європі, не виглядає вирішальною для кратного збільшення виробництва. Тобто на заваді дійсно швидким крокам, ситуація з Норвегією, цілком демонструє не лише затягнуті бюрократичні процеси, а й об'єктивний брак коштів на самі інвестиції у розширення.

Бо оголошений фонд розподіляється між цілим рядом виробників боєприпасів у Європі, серед яких можливо назвати BAE Systems, Rheinmetall (особливо після поглинання іспанського Expal), Nexter Ammunition, Czechoslovak Group та багатьох інших.

155-мм артилерійські боєприпаси, фото — Rheinmetall
155-мм артилерійські боєприпаси, фото — Rheinmetall

А для порівняння можливо навести фінансові ресурси які в аналогічну задачу, але з планом виходу на понад 1 млн артилерійських боєприпасів виділяє США лише у черговому транші - 3,1 млрд доларів. Але у будь-якому випадку, приєднання Норвегії до програми ЄС щодо виробництва боєприпасів є позитивним аспектом, а додаткові 58 млн євро - краще ніж нічого.

Читайте також: Чому треба звернути увагу на нові знімки заводу РФ по виробництву Shahed-136