xcounter
#

Знищений в Керчі корвет "Аскольд" для РФ коштує в 10 раз дешевше, чим новий Ту-160М

12642
Корвети "Аскольд" та "Циклон" проекту 22800 "Каракурт" для ЧФ РФ під час будівництва на стапелі заводу "Залив" в окупованому Криму, фото з відкритих джерел
Корвети "Аскольд" та "Циклон" проекту 22800 "Каракурт" для ЧФ РФ під час будівництва на стапелі заводу "Залив" в окупованому Криму, фото з відкритих джерел

Але це вкотре демонструє лише те, що об’єктивно порахувати вартість російської зброї – неможливо

Міноборони РФ намагалось стягнути 880 мільйонів рублів неустойки із підприємства "Ленинградский судостроительный завод "Пелла", виробника ракетних корветів проекту 22800 "Каракурт", що є носіями ракет "Калибр". Корабельня не змогла поставити в строк п’ять кораблів цього проекту за контрактом, укладеним в 2015 році.

Відомство Шойгу подало позов про виплату неустойки за невчасно поставлені кораблі в липні 2023 року. Але суд в підсумку присудив виплатити в 60 разів меншу суму, або ж 14,7 мільйона рублів, або ж "1% від вартості виробу". Про це пишуть російські пропагандистські ЗМІ.

Читайте також: Чому Україна могла не укласти замовлення на 100 PzH 2000: три найбільш реалістичних причини
Момент влучання по рашистському корвету "Аскольд" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі 4 листопада 2023 року, зображення з відкритих джерел

Для нас це повідомлення має інтерес в наступному ключі. Судячи з усього, для Міноборони РФ вартість кожного із ракетних корветів проекту 22800 "Каракурт" обчислюється на рівні 1,47 мільярда рублів, або ж орієнтовно 16 мільйонів доларів за поточним курсом або ж 24 мільйони доларів за курсом 2015 року.

З чого випливає, що саме такий цінник, тобто 1,47 мільярда рублів та 16 мільйонів доларів за поточним курсом можна ставити і по ракетному корвету "Аскольд", що також відноситься до проекту 22800 "Каракурт" та був фактично знищений під час ракетного удару по тимчасово окупованій Керчі 4 листопада 2023 року.

Результати влучання по рашистському корвету "Аскольд" за підсумками атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі, оприлюднено 6 листопада 2023 року, з відкритих джерел

Вартість всього лише в 16 мільйонів доларів за корвет-носій "Калібрів" може виглядати занадто низькою на тлі того, що український Forbes по знищеному крейсеру "Москва" ставив цінник аж 750 мільйонів доларів.

Але тут можна провести і наступне порівняння: виходить, що один новий ракетний корвет проекту 22800 "Каракурт" за кошторисом Міноборони РФ має вартість у 10 разів нижчу, аніж наприклад новий Ту-160М, складений за програмою "воспроизводства" - орієнтовно 15-16 мільярдів рублів за "борт".

Все вищенаведене демонструє лише те, що об’єктивно порахувати вартість зброї РФ – насправді неможливо. Тим більш, що це аж ніяк не єдиний приклад, коли Міноборони РФ та інші структури на свій розсуд "жонглюють" показниками вартості того чи іншого виду озброєння.

Викатка із заводського цеху рашистського Ту-160М, виготовленого із "заготовок" часів СРСР, 30 грудня 2022 року

Наприклад, раніше Defense Express розповідав про те, що один Ка-52 обходиться рашистам в 200 мільйонів рублів збитку, бо при собівартості в 1,1 мільярда рублів Міноборони РФ погоджується платити лише по 0,9 мільярдів рублів за вертоліт.

Також ми розповідали про те, що росіяни розкрили, скільки для них коштує Ту-22М3 з ракетою Х-22, і там цифри здивують. Бо в одному із епізодів Міноборони РФ поставило вартість Ту-22М3 та ракети Х-22 на рівні лише 97 мільйона рублів або 1,5 мільйона доларів. А фінансова служба Північного флоту тут спочатку взагалі поставила цифру "0".

Підготовка до вильоту ворожого Ту-22М3 з ракетами Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Ракети до Patriot дорогі, але це ми ще не бачили цінник на SM-6, що збивають балістику на 240 км