xcounter
#

Німеччина передала Молдові всі бронетранспортери Piranha IIIH​, які могли б поїхати в Україну

11373
Всі фото — Міноборони Молдови, автор — Gheorghe Vauc
Всі фото — Міноборони Молдови, автор — Gheorghe Vauc

Усього молдовська армія отримала на озброєння 19 вживаних бронетранспортерів

Міністерство оборони Молдови повідомляє, що військо країни отримало на озброєння останню партію бронетранспортерів Piranha IIIH від Німеччини — вчора, 15 листопада, на 142-ій військовій базі пройшла офіційна церемонія демонстрації всіх бронетранспортерів, які отримала молдавська армія.

"Ця подія важлива не тільки для Національної армії, але й для Республіки Молдова, допомога наших партнерів йде у контексті укріплення обороноздатності нашої країни", — відзначив очільник оборонного відомства країни Анатолій Носатий.

Читайте також: Як МіГ-29 прослужили в Молдові, "перекочували" в США, а потім могли стати "донорами" для ЗСУ

Він акцентує, що БТР Piranha IIIH долучили зокрема до тренувальних процесів, завдяки чому підвищилася ефективність тренувань і сумісність бійців з партнерами, з якими вони тренуються. "Бронетранспортери покращили маневреність піхотних підрозділів Національного війська", — каже Носатий.

Як нагадують в оборонному відомстві Молдови, ці машини використовуються для підготовки 22-го миротворчого батальйону, які братимуть участь у місіях за кордоном.

бронетранспортери Piranha 3
Усього молдовське військо тепер має на озброєнні 19 таких машин
У міноборони також нагадують, що співробітництво Молдови та Німеччини в оборонній сфері стартувало ще у березні 2003 року, коли була підписана угода про міжміністерське оборонне співробітництво. А власне угода на посилення парку бронетранспортерів Молдови була підписана у жовтні 2022 року, першу партію бронетранспортерів країна отримала у січні цього року.

Piranha III

Нагадаємо, що Німеччина передала Молдові данські бронетранспортери, які оснащені низкою німецьких вузлів та агрегатів — двигуном MTU 6V182 TE22, трансмісією ZF 7HP600, бойовим модулем з 12,7 мм кулеметом Krauss-Maffei-Wegmann 1530.

Тут, звичайно, варто згадати, що ймовірно саме ці 19 бронетранспортерів зрештою могли б опинитися в Україні, але ще у червні 2022 року уряд Швейцарії ветував запит Данії на відправку цих машин Україні.

Читайте також: НАТО планує переозброїти Молдову на техніку Альянсу: наскільки це складно і що дозволить вирішити