xcounter
#

НАТО планує переозброїти Молдову на техніку Альянсу: наскільки це складно і що дозволить вирішити

Армія Молдови налічує трохи більше 5 тисяч осіб
Армія Молдови налічує трохи більше 5 тисяч осіб
3045

Переозброєння Молдови має допомогти поставити крапку у питанні загрози з боку "ПМР"

Великобританія веде перемовини із союзниками по Альянсу з метою переозброєння армії Молдови озброєнням стандарту НАТО. Таке рішення пов'язано із бажанням запобігти можливості РФ захопити територію країни, бо "апетити" Путіна йдуть далі за Україну. Про це повідомила міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс.

"Путін абсолютно чітко заявив про свої амбіції щодо створення "великої Росії", і те, що його спроби захопити Київ не увінчалися успіхом, не означає, що він відмовився від цих амбіцій", - підкреслила в інтерв'ю The Telegraph Ліз Трасс.

Читайте також: Артилеристи ЗСУ розповіли та показали, як використовують космічну розвідку для знищення окупантів з 203-мм "Піонів" (відео)
Ліз Трасс
Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс

Якщо союзники по блоку НАТО прийдуть до згоди, то, як пише видання, радянське озброєння буде замінено, а інструктори з країн Альянсу навчать молдавську армію користуватися новими системами.

Вочевидь це має унеможливити будь-які навіть теоретичні можливості так званої "Придністровської Молдавської Республіки" стати елементом агресії РФ у регіоні. Водночас Кремль відчайдушно показує намір перетворити "ПМР" у новий епіцентр бойових дій, реалізуючи відверто ФСБшний сценарій провокацій.

З боку Defense Express зазначимо, що завдання із переозброєнням всієї наявної армії Молдови навряд буде потребувати від союзників "надзусиль". Справа в тому, що загальна кількість всіх збройних сил цієї країни складає, відповідно до Military Balance, 5,1 тисячі осіб, з яких сухопутні війська - 3,2 тисячі, повітряні сили - 600 осіб, а сили логістики - 1,3 тисячі. Тобто, у порівнянні із ЗСУ, всі сухопутні війська Молдови, приблизно відповідають одній посиленій бригаді.

З точки зору озброєння, то у розпорядженні є 163 бронетранспортери, більшість представлено МТ-ЛБ та румунською версією БТР-60 - TAB-71. В армії немає жодного танка, але артилерія представлена півсотнею 152-мм "Гіацинтів", 11-ма 220-мм РСЗВ "Ураган", а також відносно значною кількістю мінометів 82-мм та 120-мм калібру.

Щодо авіації, то мова йде про шість вертольотів Мі-8, а протиповітряну обгорну забезпечують застарілі ЗРК С-125, скоріш за все, у кількості до трьох батарей, а також зенітною артилерією сухопутних військ: ЗУ-23-2 та С-60.

Таким чином, при збереженні поточної чисельності армії Молдови, її переозброєння не займе величезних ресурсів. А перехід на західні зразки дозволить підняти бойову ефективність підрозділів у рази. Також, вочевидь, певну ставку можливо буде зроблено на формування повноцінної територіальної оборони із легким озброєнням.

Читайте також: Скільки ЗРК Patriot мають США, і як можна прискорити передачу таких комплексів Україні
ТЕГИ Війна