xcounter
#

Ватажок "ПМР" звинуватив Україну у "терактах": які сили армії РФ у Придністров'ї і чи достатньо їх для удару

Ватажок "ПМР" звинуватив Україну у "терактах": які сили армії РФ у Придністров'ї і чи достатньо їх для удару
8318

Схоже на те, що Кремль пхає Тирасполь у війну проти України

Так званий "президент" невизнаної Придністровської Молдавської Республіки Вадим Красносільський у своєму зверненні повідомив, що "сліди" від вибухів, які пролунали на території Придністров'я ведуть до України.

Він також закликав владу України провести розслідування участі бойових груп, які нібито зайшли з території України. Водночас, за словами Красносільського, за спиною якого був флаг "ПМР" та РФ, сама "республіка" налаштована на мир "та не дасть себе втягнути у конфлікт".

Читайте також: Звільнення Херсона наближається: бої за 10 км від міста та флангові удари

Вибухи у Придністров'ї

Ця заява стала результатом традиційного для Кремля сценарію із пошуком приводу до агресивних дій. Зокрема мова йде про невдалу постанову рашистів із обстрілом "міністерства держбезпеки" у Тирасполі 25 квітня.

Вранці 26 квітня - знищення двох найпотужніших антен на території Придністровського радіотелецентру, який був здатний ретранслювати радіо РФ аж до Латинської Америки. Також сама "влада" невизнаної республіки повідомила про "терористичну атаку" на військову частину у районі села Паркани під Тирасполем.

Все це стало приводом для запровадження в країні "червоного рівня терористичної небезпеки". Він передбачає приведення в стан готовності сил для проведення контртерористичної операції, посилення охорони об'єктів та розгортання блокпостів.

армия ПМР

Напрям такої "контртерористичної операції" був очевидним ще до звернення "президента ПМР", бо рашиські пропагандисти, скоріш за все зробили фальш-старт та повідомили про обстріл аеродрому у Придністров'ї 60-мм мінометними мінами, які знаходяться на озброєнні "тільки країн НАТО та України". Хоча про обстріл самого літовища ніхто не повідомляв.

Також Центр протидії дезінформації при РНБО повідомив, що провокації РФ в Придністров'ї здійснені ФСБ з метою відкрити додатковий фронт в Одеській області. Це змусить ЗСУ тримати сили у цьому регіоні, а не задіювати їх на інших ділянках.

армия ПМР

Водночас враховуючи вчергове змінену Кремлем ціль війни проти України - сухопутний коридор до Придністров'я, Кремль якось має виправдати тисячі загиблих та зниклих безвісти, які стануть ціною за спробу здійснити такий прорив.

Ще один штрих - пошкодження сьогодні, 26 квітня, ракетним ударом мосту у Затоці на Одещині. Через це вся логістика з південно-західною частиною області значно ускладнилась. Неушкодженою трасою залишився шлях М15, який проходить через Молдову.

Сили РФ у "ПМР"

Саме тому цілком логічним буде оцінити можливості угрупування армії РФ у Придністров'ї та самі проксі-сили рашистів у цій невизнаній республіці. Водночас буде невірним розділяти збройні формування, так званої ПМР, і Оперативної групи російських військ в Придністров’ї", бо вони керуються із одного штабу - Західного військового округу РФ.

армия ПМР

Щодо офіційних сил РФ, то мова йде про два окремих мотострілецьких батальна 82-ий та 133-ий, а також окремий батальйон керування. Ці сили можуть при максимальному напруженні своїх сил утворити дві легкі батальйонно-тактичні групи зі значним браком бронетехніки, бо їх оціночна кількість не перевищує 100 одиниць. Щодо авіації існує інформація про 7 одиниць вертольотів Ми-24 та декілька Ми-8.

армия ПМР

До цих сил під прапором РФ необхідно додати, за різними джерелами від 5,5 до 7,5 тисяч осіб зі складу "збройних сил ПМР". Цікаво, що така кількість особового складу не заважає декларувати наявність цілих чотирьох мотострілецьких бригад та чотирьох батальйонів спеціального призначення (що потребувало понад 23-тисячної армії). У будь-якому випадку всі ці сили спираються на, орієнтовно:

  • до 40 танків Т-64/Т-72
  • орієнтовно 30 одиниць БМП-1
  • близько 100 БТР-60/70
  • до 40 одиниць РСЗВ БМ-21 "Град"

Водночас необхідно зазначити про вкрай важливий фактор боєготовності техніки, яка могла проходити лише місцевий ремонт без модернізацій. До цього фактору треба додати загальну бойову готовність особового складу.

армия ПМР

Тому, найбільш вірогідним сценарієм може бути злиття в одну-дві батальйонно-тактичних групи всіх боєздатних сил рашистів у Придністров'ї, мета яких відволікати на себе сили ЗСУ. Також не виключена тактика диверсійно-розвідувальних груп зібраних із найбільш підготовлених підрозділів для дій в Одеській області.

Водночас це виходячи з послідовних логічних міркувань. Але сприйняття реальності у голові військово-політичного керівництва рашистів може бути зовсім іншою. Зокрема Головне управління розвідки Міністерства оборони України попередило, що РФ готує ракетний удар по "ПМР" з жертвами серед мирного населення.

І стає цілком зрозумілим сценарій, коли у такому ударі у Тирасполі звинувачують України та оголошують загальну мобілізацію та повторюють сценарій із закидання трупами, як це зараз проходить на Донбасі.

Читайте також: У НАТО "благословили" ЗСУ на удари по військових та логістичних об'єктах на території РФ із західної зброї