xcounter
#

Тактична ядерна зброя РФ проти України: скільки, яка потужність та засоби доставки

Пуск ракети Р-500, яка здатна нести ядерну бойову частину
Пуск ракети Р-500, яка здатна нести ядерну бойову частину
15948

РФ має до 2000 тактичних ядерних зарядів потужністю до 100 кілотонн та доволі різноманітні засоби доставки цих зарядів, включно з ОТРК, крилатими ракетами та навіть С-300

Погрози РФ використати ядерну зброю вже неодноразово лунали з Москви, як відносно країн НАТО, так і відносно України. Реакція США, як основного опонента РФ у питанні кількості ядерної зброї вже озвучена - це призведе до катастрофічних наслідків для самої РФ.

Але треба пам'ятати, що Путін у 2018 році сформулював основні тези щодо ядерної війни. За його словами у її випадку рашисти, "як мученики потраплять у рай", а інші "просто здохнуть". Ця фраза йде пліч-о-пліч з іншою "навіщо нам світ, в якому не буде Росії". Тобто у питанні ядерної зброї позиція рашиського ватажка ніяким чином не відрізняється від лідера будь-якої тоталітарної секти.

Читайте також: У Норвегії готуються до рішення спустошити склади боєприпасів заради України з розрахунком поповнити їх пізніше

Таким чином відкидати можливість Кремлем застосувати ядерну зброю першим доволі оптимістично. Більше того навіть чинна офіційна військова доктрина РФ від 2014 року прямо передбачає вкрай широке формулювання - використати ядерну зброю можливо й і випадку використання ворогом звичайного озброєння, коли "під загрозу поставлено саме існування держави".

Ядерний арсенал РФ

Розбирати можливості стратегічних ядерних сил РФ, з точки зору України, особливого значення немає. За даними SIPRI вони становлять 1588 розгорнутих боєголовок на міжконтинентальних балістичних ракетах, ще 2889 знаходиться на зберіганні, але вони призначені для повномасштабного ядерного конфлікту з іншою ядерною країною, що означає кінець людства.

Відносно ж України більш важливим є питання так званого тактичного ядерного озброєння. Звісно це не означає, що Путін не зможе прийняти рішення завдати удар по Україні міжконтинентальною балістичною ракетою, такою, як "Тополь", "Ярс", Р-36М2 "Воевода", або з підводних ракетоносіїв. Але такий запуск навіть однієї балістичної ракети одразу буде зафіксований США і, з доволі високою долею вірогідності, може призвести вже до масового пуску американських ракет.

тополь

Саме тому найбільш вірогідним можливо розглядати варіант використання таких засобів доставки тактичного ядерного заряду, як оперативні-тактичні ракетні комплекси, крилаті ракети морського та повітряного базування.

Тактична ядерна зброя РФ

Але у питанні реальної оцінки сил та засобів РФ у тактичному ядерному озброєнні є величезний пробіл. Бо ця зброя масового ураження не знаходиться у зоні дії угод США та РФ, а до цього СРСР, відносно кількості боєголовок та носіїв. У розвідувальному управлінні міноборони США у 2021 році змогли лише приблизно назвати кількість зарядів від 1000 до 2000. Своєю чергою SIPRI наводить вкрай точне число - 1912 одиниць.

Також SIPRI зробило приблизну оцінку потужності рашиської тактичної ядерної зброї, діапазон від 10-100 кілотонн у кожній боєголовці. Для порівняння потужність атомної бомби скинутої на Хіросіму була 13-18 кілотонн.

хіросіма

Також існують припущення відносно кількості самих зарядів для певних типів носіїв. Зокрема для "Искандер-М" - до 70 одиниць, для "Искандер-К" з крилатою ракетою наземного базування Р-500 - 20 одиниць. Ще 25 одиниць у протикорабельних "Оникс" саме у берегових ракетних комплексах "Бастион".

Відносно крилатих ракет повітряного базування, то за оцінками SIPRI мова йде про 580 одиниць ядерних боєголовок для ракет Х-55 та Х-102 (неядерні аналоги Х-555 та Х-101). Звісно ще є вільнопадаючі ядерні бомби для фронтової авіації у кількості 500 одиниць. Та до 10 ядерних зарядів для ракети "Кинжал".

Х-555

Ще 935 ядерних зарядів зазначені без розподілення по засобах доставки на тактичному ракетному та торпедному озброєнні військово-морських сил РФ. Окремо SIPRI зазначає 290 зарядів надмалої потужності у 1 кілотонну для зенітних ракет С-300 та С-400.

Про наявність у РФ боєготових артилерійських ядерних снарядів даних немає. Фігурує інформація, що всі вони були списані ще до 2000 року. Але і без них кількості лише тактичних зарядів та засобів доставки у РФ більш ніж велика.

Аспекти тактичної ядерної зброї

Важливо те, що жодний з перелічених засобів доставки не дає абсолютної гарантії виконання своєї мети. По-перше, Повітряні Сили України на постійній основі перехоплюють рашиські ракети. По-друге, далеко не всі ракети долітають до України самі по собі. Зокрема навіть відносно нові балістичні "Іскандери" часом розвалюються у повітрі.

Також необхідно зазначити, що знищення ракети з ядерною бойовою частиною у повітрі не має призвести до ядерного вибуху. Але уламки самого заряду будуть розкидані на певній території, що потребуватиме заходів з їх пошуку та деактивації.

Ще один аспект, про який доволі часто згадується - це довгий ланцюг від прийняття рішення до застосування тактичної ядерної зброї. Якщо для стратегічних сил ядерного стримування від рішення до застосування фактично відділяє лише "ядерна кнопка", то для застосування тактичного ядерного озброєння необхідно здійснити цілий ряд заходів.

искандер

Зокрема спустити наказ на "вилучення" ядерного боєприпасу з бази зберігання, доставити його на місце інтеграції у ракету, перевезти ракету та спорядити нею носій. Все це з доволі помітними засобами безпеки та залученням значної кількості осіб. Існує думка, що такі заходи не можуть залишитись непомітними для розвідки інших країн, в першу чергу США. Цілком можливо, що вже на цій стадії для РФ цілком можуть розпочатися "катастрофічні наслідки", про які Кремль був попереджений.

Справа в тому, що ненастання саме "катастрофічних наслідків" для РФ стане "зеленим світлом" для всіх власників ядерної зброї для шантажу нею та безпосереднього використання.

Читайте також: ПТРК TOW добрались до ЗСУ в одному з найкращих поєднань - з HMMWV