xcounter
#

У Норвегії готуються до рішення спустошити склади боєприпасів заради України з розрахунком поповнити їх пізніше

11567
У Норвегії готуються до рішення спустошити склади боєприпасів заради України з розрахунком поповнити їх пізніше

Для протистояння з РФ Захід має змінити парадигму постачання Україні озброєння та розкрутити маховик власного ОПК

Норвегія розглядає можливість прийняти рішення та дозволити передачу боєприпасів України навіть у тому випадку, коли їх наявні запаси впадуть нижче певного мінімального рівня за нормативами. У Осло розуміють загрозу у короткостроковій перспективі для обороноздатності країни, але готові на це та планують поповнити та збільшити запаси пізніше.

Як повідомляє американське видання Breaking Defense це рішення ще потребує узгодження у парламенті Норвегії. Але міністр оборони країни Бйорн Арильд Грем (Bjørn Arild Gram) вважає, що такий підхід зараз цілком виправданий і "досягнення правильного балансу між поточним та довгостроковим плануванням" має стати основним напрямом у найближчі декілька місяців.

Читайте також: ПТРК TOW добрались до ЗСУ в одному з найкращих поєднань - з HMMWV

Справа в тому, що зараз у світі вже намітились укладення з розширенням виробництва боєприпасів та озброєння взагалі. Попит на нього пов'язаний з тим, що агресія РФ проти України вивела Захід з "летаргійного сну" колективної безпеки, в якому він перебував десятиріччя.

Але збільшення оборонних бюджетів, в умовах дефіциту озброєння, не означає, що ці гроші навіть можливо буде використати. І фактично все що можливо - стати у чергу в прямому сенсі слова, очікуючи на виготовлення свого замовлення. Саме тому, як зазначають навіть у Пентагоні, вся колективна західна промисловість має вже активно нарощувати виробництво озброєння, а також ефективно розподіляти замовлення, координуючись один з одним.

Зазначимо, що рішення Норвегії почати передавати боєприпаси навіть після досягнення межі "виключно для власних потреб", цілком може стати тригером для інших країн. Особливо для тих, які продовжують надання допомоги Україні виключно у межах того, що для них вважається "надлишком" і не впливає на поточну боєздатність.

Читайте також: Від розвідника і зброєносця до "агресора" для F-35 і F-22: безпілотник "чотири в одному" від GA-ASI