xcounter
#

З'явилось відео, як МіГ-29 використовує високоточні далекобійні бомби AASM Hammer

8989
Скидання МіГ-29 ПС ЗСУ  AASM Hammer (фото штучно розширене)
Скидання МіГ-29 ПС ЗСУ AASM Hammer (фото штучно розширене)

AASM Hammer - гібрид ракети та бомби із максимальною дальністю використання близько 70 км, але у реальності дальність їх використання у рази менша

Українські пілоти активно використовують французькі авіаційні бомби AASM Hammer, постачання яких було офіційно оголошено у січні 2024 року. І через майже пів року нарешті з'явилось перше відео з тим, як ці гібриди ракети та бомб застосовуються.

На відео, яке вже активно поширено у мережі, зафіксовано, як їх скидання з МіГ-29, який вперше "засвітився з ними" ще у березні, так і так і влучання AASM Hammer.

Читайте також: Чим займається Редкінський дослідний хімічний завод, який вже вдруге атакувала Україна

На самому відео можливо помітити, що пілот МіГ-29 здійснює дуже низьковисотний політ, що пов'язано із необхідністю укритися від ворожих РЛС, потім задирає ніс машини і під кутом 45 градусів різко набирає висоту.

На сьомій секунді виконання цього маневру проходить скидання AASM Hammer, після чого пілот МіГ-29 здійснює розворот на гірці та знову знижується до мінімальної висоти. А поки літак виходить з атаки, в AASM Hammer вмикаються двигуни, які закидують їх на висоту, завидки вони по навісній траєкторії вже летять до цілі.

AASM Hammer
AASM Hammer

Через це дальність використання може становити до декількох десятків кілометрів, замість 70 км, як у випадку із висотним скиданням. Таке застосування AASM Hammer насправді є абсолютно традиційним та використовується у випадку наявності у ворога далекобійних засобів ППО.

AASM Hammer

Саме такий метод застосування AASM Hammer вочевидь використовується українськими пілотами під час ударів по ворогу іншими аналогічними далекобійними бомбами - JDAM-ER та SDB. Зокрема, як раніше писав Defense Express, на випробуваннях прототип JDAM-ER (Kerkanya)) під час скидання з кабрування показала дальність 44 км.

Зазначимо, що AASM Hammer, це комплект, який встановлюється на 250-кг та 1000-кг бомби. Він складається із носової частини із системами наведення (інерціальна, супутникова, а також опціонально тепловізійна чи лазерна) й рульовими поверхнями. А також хвостової із ракетним двигуном.

AASM Hammer

Франція взяла на себе зобов'язання поставити 600 таких бомб, по 50 одиниць на місяць, але у Safran, яка їх виробляє, на початку червня повідомили, що готові виробляти й по 90 одиниць. Як зазначив очільник компанії Олів’є Андрієс наразі тривають перемовини щодо збільшення замовлення на AASM Hammer.

Читайте також: Стартувало виробництво ракет GMLRS ER: є натяк, що ракети на 150 км може отримати й Україна