xcounter
#

РФ все ж таки перетворила звичайні касетні бомби РБК-500 на плануючі комплектом УМПК

17843
РФ все ж таки перетворила звичайні касетні бомби РБК-500 на плануючі комплектом УМПК

Використання РБК-500 з УМПК дозволяє ворогу скидати ці бомби поза межами дії основних засобів ППО України, при цьому сам по собі касетний боєприпас нівелює питання точності, а комплект для планування - питання надійності через масовість його виробництва

Ще на рівні листопада-грудня 2023 року з'явилась інформація, що РФ почала використання авіаційних касетних бомб, які можуть планувати. Враховуючи те, що у ворожому арсеналі перебувають, як спеціально створені плануючі бомби типу РБК-500У "Дрель", так й відомі комплекти УМПК, залишалось питанням, які саме бомби використовує окупант.

Різниця між цими варіантами доволі значна, бо за першим мова йде про спеціально створений окремий й новий боєприпас, який необхідно виробляти з нуля. У другому - встановлення на існуючі у значній кількості касетні авіаційні бомби РБК-500 комплекту, який масово виготовляється у підмосковному місті Корольов.

Читайте також: Із NH90, які начебто хотіла купити Україна і Австралія поріже, є нюанс

Але з огляду на появу у мережі фото, можливо сказати, що у РФ все ж таки встановили УМПК на звичайну касетну бомбу. З оглядну на маркування самого комплекту для планування "УМПК500", то мова скоріш за все йде про РБК-500. Але зазначимо, що існує й менша версія цієї касетної бомби РБК-250.

РБК-500 з УМПК

Вид спорядження РБК-500 з огляду на маркування - протипіхотні касетні суббоєприпаси ШОАБ-0,5. Кожна така бомба споряджається 650 таким субелементами вагою 417 грамів, які містять готові уражаючи елементи у вигляді 304 сталевих кульок та пороховий заряд вагою 40 грамів.

РБК-500 ШОАБ-0,5

Розкриття бомби реалізується від'єднанням хвостової частини. А попри зовсім не аеродинамічну форму РБК-500 може використовуватись з носовим обтічником. Також РБК-500 може бути споряджена уламково-фугасними чи бетонобійними субелементами - до 10 боєприпасів, та протитанковими - 15 одиниць.

Таким чином поява у арсеналі ворога РБК-500 з комплектом УМПК є достатньо значною загрозою, бо це дешевий засіб доставки касетного боєприпасу на значні відстані без заходження у зону дії ЗРК. На скільки далеко летить РБК-500 з УМПК наразі невідомо, але фугасна авіаційні бомба летить з цим комплектом на дальність 60-70 км.

Водночас використання касетних боєприпасів певною мірою нівелює питання точності, а кількість РБК-500 з УМПК - питання надійності.

Зрештою Повітряні сили України вже продемонстрували, що можуть збивати російські літаки, які застосовують УМПК. Але це вочевидь вимагає доволі ретельно спланованих операцій, успішна реалізація яких призводить до справжньої різанини рядів "ВКС" РФ. Наприклад, 22 грудня були одночасно збити три фронтових бомбардувальники Су-34, а 25 грудня - один багатоцільовий винищувач Су-30СМ та один Су-34.

Читайте також: Злив всієї технічної документації "Специальный Технологический Центр" РФ: чому це більше за "Клондайк"