xcounter
#

Німеччина продовжує "викручуватись": Бундестаг з величезним "АЛЕ" закликав передати важке озброєння ЗСУ

PzH 2000 від Німеччини досі виглядає, як фантастика
PzH 2000 від Німеччини досі виглядає, як фантастика
10526

У Німеччині оголосили про дозвіл передачі Україні важкого озброєння, але як завжди є "але" у вигляді цілих двох обмовок

Після величезного тиску з боку союзників у Німеччині пройшли зрушення на користь посилення Збройних Сил України важким озброєнням.

Парламент країни 28 квітня переважною більшістю голосів закликав уряд ФРН "прискорити постачання до України необхідної їй техніки, а також розширити передачу важких та складних систем озброєння у межах кругового постачання, та й так, щоб це не зашкодило обороноздатності самої Німеччини".

Читайте також: Пентагон показав передачу гаубиць М777 та як перевірку М113 перед вирушенням до України

Саме у такому формулюванні такий заклик був прийнятий 586 депутатами, проти чого проголосувала сотня німецьких народних обранців, передає Deutsche Welle. Зазначимо, що уряд країни, як дають зрозуміти самі німецькі ЗМІ, робить все можливе для того, щоб не передавати Україні важкого озброєння, прикриваючись, по черзі, бажанням уникнути "третьої світової війни" та "необхідністю захищати країни НАТО у Європі".

Зазначимо, що "кругове постачання" означає, що Німеччина передає зброю третій країні на заміну тим зразкам, які були відправлені нею до України. Приклад такого постачання вже продемонструвала тиждень тому Словенія, яка заявила про передачу ЗСУ танків М-84 (югославської версії Т-72) замість цього отримавши від Німеччини обіцянку передати словенській армії танки Leopard 2 та бойові машини піхоти Marder.

М-84
М-84 армії Словенії, як він є

Таким чином "заклик" німецьких парламентарів, скоріш за все, не змінить позицію уряду Німеччини та його політику відносно допомоги України.

Нагадаємо, що за весь час із важкого озброєння Німеччина погодилась направити Україні 30 зенітних самохідних установок Gepard, бойова цінність яких доволі сумнівна. Дальність вогню з них становить 3,5 км звичайними снарядами та 5,5 км новими бронебійнимим підкаліберними снарядами. Це менше ніж у звичайного ПЗРК при значно більшій помітності Gepard на полі бою.

Gepard
Gepard був знятий з озброєння Бундесверу ще 10 років тому

Також, за непідтвердженою інформацією, запасів 35-мм боєприпасів до Gepard у самій Німеччині вкрай обмежені 23 тисячі. Для зенітної системи зі швидкострільністю у 1100 пострілів за хвилину - "сльози". Проте вирішити цю проблему нібито взяла на себе Бразилія, яка готова передати 300 тисяч 35-мм боєприпасів.

Окрім того, на уряд Німеччини не працює потужний тиск з боку оборонного гіганта Rheinmetall, який регулярно сипле постійними повідомленнями про готовність продати Україні БМП Marder та танки Leoprad 1A5 із власних запасів, тобто навіть не зі складів Бундесверу.

Leoprad 1A5
Leoprad 1A5

До речі, за оцінкою Military Balance, у запасах армії Німеччини знаходиться 78 одиниць значно сучасніших основних бойових танків Leopard 2A4.

Але, у будь-якому випадку, не слід забувати, що Німеччина передала Україні доволі вагому підтримку, надавши або продавши гранатометні системи, як зі складів часів Варшавського договору, так і нових - Panzerfaust 3 та RGW-90 Мatador. Також Берлін оголосив про передачу 2700 зенітних ракет, більшість з них застарілі ПЗРК "Стріла-3", але мова йшла і про 500 одиниць Stinger. З новіших поставок - 100 важких тягачів MAN HX81, які призначені для перевезення важкої бронетехніки.

Panzerfaust 3
Panzerfaust 3

Тобто у будь-якому випадку говорити, що Берлін нічого не робить на підтримку Україні - буде абсолютно не правильно. Водночас список потреб зброї, яку Україна хоче купити за гроші, значно ширший за ту, яку Німеччина готова продати.

Зокрема у цьому списку, який був переданий уряду Німеччини, як пишуть німецькі ЗМІ, були танки Leopard 2, БМП Puma, колісні бронетранспортери Boxer, самохідні артустановки PzH 2000, зенітно-ракетні комплекси IRIS-T. Але рішення на продаж цієї зброї не прийнято досі.

Читайте також: Рашисти везуть із Сибіру до України партію Т-80, яких вистачить максимум на тиждень боїв