xcounter
#

Якого критично важливого озброєння нема в оголошеному переліку для F-16 від США та інші "підводні камені"

Весь бойовий функціонал F-16 залежить від озброєння (всі фото: US DoD)
Весь бойовий функціонал F-16 залежить від озброєння (всі фото: US DoD)
18133

Це та сама ситуація, коли необхідно звертати увагу не на те, що написали, а на те, що взагалі не стали згадувати, особливо якщо мова про озброєння для F-16

Попри те, що США не постачають до України винищувачі F-16, хоч і навчають пілотів, на них все одно лежить дуже важливе завдання - забезпечити ці бойові машини озброєнням, без яких вони просто безпорадні.

Водночас деталі, які розкриті у публікації The Wall Street Journal щодо аспектів забезпечення українських F-16 озброєнням дійсно заслуговують уваги, бо це прямо говорить про функціонал та можливість виконання бойових задач. Тому з боку Defense Express пропонуємо звернути увагу саме на такі ключові моменти.

Читайте також: РФ спробувала повторити "рекорд" із запуску Shahed-136/131, наша ППО збила усі 89 БПЛА

І в першу чергу, це оголошений перелік озброєння, що планується до постачання: протирадіолокаційні AGM-88 HARM, плануючі високоточні бомби JDAM-ER та SDB, ракети повітря-повітря AIM-9X та AIM-120. І окрім ракет для знищення ворожих повітряних цілей, це все те, що вже застосовується з наявних у Повітряних силах України радянських машин, навіть включно із SDB, яких МіГ-29 бере одразу 8 одиниць. Хоча й варто зазначити, що використання AGM-88 HARM з F-16 потенційно матиме більшу ефективність, через те, що ракета повноцінно інтегрована до винищувача без, хоч і елегантних, але "милиць у вигляді iPad та інших значно глибших змін.

F-16

Але у цьому переліку немає дійсно важливої позиції. Це не означає, що її не буде, але відсутність згадки про неї доволі показово. Мова йде про крилату ракету AGM-158 JASSM, які у США та Україні активно закликають передати до F-16. Нагадаємо, що ці дозвукові крилаті ракети у версії AGM-158A мають дальність у 370 км, а у версії AGM-158B JASSM-ER - під 1000 км. Вага бойової частини в обох версіях однакова - проникаюча WDU-42/B масою 450 кг. Система наведення та всі інші особливості включно з активним використанням технологій малопомітності аналогічні зі Storm Shadow.

Передача цих ракет від США критично важлива, бо можливі до передачі Україні запаси та поточне виробництво Storm Shadow / SCALP навряд може покрити навіть незначну частину від потреби. А тому для продовження завдання далекобійних високоточних ударів JASSM є вкрай необхідним засобом.

AGM-158 JASSM F-16
F-16 з AGM-158 JASSM

Ще один вкрай важливий момент, на який необхідно звернути увагу - джерело постачання та фінансування. Американські посадовці вважають, що у Пентагону й так обмежені запаси авіаційного озброєння, як і його виробничі можливості, хоча їх має вистачити на поточні потреби України. Ще менше авіаційного озброєння у європейському сегменті НАТО, але саме європейські партнери мають "об'єднати свої фінанси, щоб закупити у США авіаційні боєприпаси для України".

Водночас цілком можливо, що цей "сигнал" для європейських партнерів - спроба лише "набити ціну". Зрештою у США вже доволі давно і стабільно передають Україні те саме авіаційне озброєння, для ураження наземних цілей для радянських машин, а ракети AIM-9 та AIM-120 - для ЗРК NASAMS. Але ситуацію, коли постачання ракет до винищувачів буде залежати від наявності коштів від ЄС за цінами, які формують США в умовах "дефіциту", назвати позитивною важко.

AIM-120 F-16
Встановлення AIM-120 на пілон F-16

Ще один аспект - з'явився додатковий "шматок пазла" щодо темпів постачання F-16 до України. Першими країнами, які перепадуть машини будуть Дані та Нідерланди. Постачання перших літаків літом і лише після цього прибудуть винищувачі з Бельгії та Норвегії. При цьому, як зазначається у публікації, передачі данських F-16 буде тривати окремими партіями впродовж восьми місяців, а загальна оголошена кількість машин - 19 із загального авіапарку у 44 одиниці. Ще 24 F-16 були законтрактовані Аргентиною, що є наслідком небажання США пускати на оборонний ринок Південної Америки Китай.

Читайте також: Якщо Румунія обере Spyder на заміну MIM-23 Hawk, то Ізраїль обіцяє збудувати завод по виробництву таких ЗРК