xcounter
#

Як чехи локалізують виробництво БМП CV90, про потребу у 1000 одиниць яких говорили у Міноборони

CV90CZ
CV90CZ
7345

Саме умови локалізації виробництва є дуже важливими умовами контрактів на закупівлю озброєння, а чеський контракт на 246 БМП CV90 Mk IV є дуже якісним прикладом цього процесу, який має наслідувати Україна

Ще літом 2022 року Чехія обрала нову бойову машину піхоти для свого війська, якою стала шведська CV90, яка обійшла Ascod та Lynx KF41. А за умовами твердого контракту, який був підписаний лише 24 травня 2023 року із BAE Systems Hägglunds на 2,2 млрд доларів за 246 БМП CV90 у версії Mk IV, або CV90CZ, передбачається доволі широка локалізація виробництва цих БМП у Чехії на рівні 40%.

І саме об'єм чеських комплектуючих та інша участь країни у виробництві CV90 був однією з дуже важливих умов самого конкурсу, бо це єдиний спосіб залишити хоча б частину грошей у власній економіці, а також стимулювати власний оборонний промисловий комплекс.

Читайте також: Під прицілом штаб Тихоокеанського флоту РФ, столиця Китаю і КНДР: куди дістане Typhon з Японії

І те, як саме Чехія реалізує локалізацію виробництва шведських бойових машин піхоти доволі детально розписав профільний оглядач, відомий, як Daniel of Bohemia, що пише про чеський ОПК.

З боку ж Defense Express нагадаємо, що цей приклад дуже важливий для України, бо офіційно на рівні Міноборони України підтверджена не просто зацікавленість у CV90, а на рівні лютого 2024 року опрацьовувались вже строки та умови придбання партії цих БМП та умови їх подальшої локалізації. При цьому ще на рівні літа 2023 велись розмови щодо потреби у 1000 CV90. І хоча ця цифра може здатися завищеною, насправді це лише про комплект на 8 механізованих бригад трьохбатальйонного складу.

Водночас уряд Чехії перед тим, як поставити підпис під замовленням на 246 БМП спочатку почекав поки BAE Systems підпише угоди з основними чеськими компаніями. І ще до офіційного замовлення угоди про співробітництво були укладені із VOP CZ, VR Group, Excalibur Army, Meopta та Ray Service, а згодом до них приєднались понад 20 компаній, які беруть участь у проєкті, але загалом їхня кількість має становити близько 30. При цьому рівень локалізації на практиці цілком може перевищити записані у контракт, як мінімальний показник, 40%.

CV90CZ локалізація

Зрештою з 246 замовлених машин понад 200 БМП будуть остаточно зібрані саме у Чехії на VOP CZ. Більше того, ця компанія має розробити дві додаткові машини на шасі CV90 - власну медичну евакуаційну машину та машину передового наведення артилерії (Forward Artillery Observer). Права на виробництво цих машин залишаться у чеської компанії й вона може їх продати іншим країнам. Наприклад, саме так відбулось з інженерним варіантом Ritek AS зробленим у Норвегії, який закупила Швеція.

Також у Чехії будуть вироблятися башти до CV90 на потужностях Excalibur Army, а прицільні системи до них також будуть чеськими від Meopta, яка також зможе їх постачати для виробництва чи модернізації CV90 інших країн. А EVPÚ Defence встановить командирську панораму, яка буде висуватися на щоглі, а також систему попередження про лазерне опромінення.

CV90CZ
CV90CZ

Ray Service візьме на себе постачання електричних кабелів та деякі інші компоненти, а URC Systems та BOIS встановлять засоби РЕБ та мультиспектральні камуфляжні сітки. Pramacom - комунікаційних систем та АСУВ. Інші компанії будуть виробляти окремі механізми, вузли та агрегати, або їх комплектуючі. Варто додати, що окрім самих БМП, у контракт входять 29 мобільних ремонтних майстерень на колісному ходу. Тому звісно вони будуть встановлені на чеських Tatra.

Водночас співробітництво чеського ОПК із BAE Systems вже вийшло за межі проєкту CV90 й Tatra Defence Vehicle буде виробляти броньовані корпуси для гусеничних всюдиходів BvS10 для Швеції, Великої Британії та Німеччини.

А загалом наразі чеська оборонна промисловість отримала контрактів на 528 млн доларів, що вже становить 24% від загальної суми контракту на CV90, які залишаться в економіці Чехії. Але це "робота на довгу" і про наступні контракти, а також про передачу технологій та інтеграцію чеських компаній до виробництва провідних зразків озброєння на фоні їх дефіциту.

Читайте також: У ЄС визначили 10 пунктів для різкого масштабування виробництва озброєння