xcounter
#

У ЄС визначили 10 пунктів для різкого масштабування виробництва озброєння

Виробництво БМП Puma (фото: EDR)
Виробництво БМП Puma (фото: EDR)
4251

Шість з десяти кроків для розширення виробництва зброї мають бути реалізовані вже за 1-3 роки і лише один передбачає строки виконання понад 5 років

В умовах, коли Європейський Союз виробляє лише 22% озброєння від потреби, а все інше закуповується у США та інших країнах, у Брюсселі визначили 10 ключових пунктів, які мають дозволити кардинально переломити ситуацію.

Вони зазначені в об'ємному 327-сторінковому звіті "Конкурентоздатність ЄС: погляд у майбутнє", який створений під головуванням екс-очільника європейського центробанку Маріо Драгі, що охоплює всі сфери економіки та торгівлі. І це звісно рекомендації, а не вже узгоджені рішення.

Читайте також: РФ вкрала та розширила ідею українського "Корсара" та для свого ПТРК "Корнет" розробляє легку ракету 9М134

Всі ці 10 пунктів розбиті на короткострокові, із терміном реалізації у 1-3 рік, середньострокові - 3-5 років та довгострокові від 5 років. І їх реалізація має не лише масштабувати виробництво озброєння відповідно до потреб, "гарантувати довгострокову стійкість, технологічну та промислову конкурентоспроможність", а також загалом посилити технологічний прогрес. Окрім того, підкреслено, що європейський сегмент НАТО все ж таки має витрачати 2% від ВВП на оборону, бо виконання навіть цієї базової умови вже збільшить фінансування на 60 млрд євро щорічно.

ЄС витрати на оборону

На першому місці стоїть впровадження загальної оборонно-промислової стратегії Євросоюзу (EDIS), яка була запропонована ще у березні 2024 року та містить інтеграцію України. Саме це дозволить зробити другий крок: збільшити загальний спільний попит на зброю шляхом спільних закупівель та консолідації замовлень, провести стандартизацію та гармонізацію озброєння. Обидва кроки мають бути реалізовані у короткостроковій перспективі.

Третій та четвертий запропонований крок: розробити середньострокову оборонно-промислову політику ЄС та забезпечити відповідне фінансування. Нова політика ОПК має включати орієнтацію на внутрішні потужності, їх кооперацію та розширення завдяки малим та середнім підприємствам, фінансову стимуляцію, а також розподілення першочергового доступу до сировини та енергетики. Це має бути реалізовано у межах найближчих 3-5 років.

Виробництво CAESAR
Виробництво САУ CAESAR

А от короткостроковим заходам фінансування присвячений окремий п'ятий пункт. У термін до 3 років має бути знято обмеження доступу оборонних підприємств до фінансування шляхом вільного кредитування за спеціальними програмами від самого ЄС, бо національні бюджети мають обмежені можливості. Також європейські виробники мають отримати преференції у отриманні замовлень, а нова політика ЄС має дозволяти консолідувати підприємства ОПК, чому присвячений шостий та сьомий "короткостроковий" пункт.

Єдиний "довгостроковий", на понад 5 років виконання, восьмий крок присвяченій стимуляції дослідно-конструкторських робіт зі сприянням не лише наявним оборонним компаніям, а створенням стартапів та залучення до оборонних розробок компаній із цивільного сектора.

Дев'ятий пункт стосується управління консолідованою європейською оборонною галуззю із наданням дієвих повноважень Єврокомісії, впровадженням посади Комісара з оборонної промисловості та централізованими закупівлями для всіх членів ЄС озброєння через Управління оборонної промисловості. Також мають бути спрощені внутрішні правила та процедури закупівель озброєння та військової техніки. Все це планується впровадити за 3-5 років.

нато

Останній десятий пункт містить цікаве рішення з американським озброєнням на європейському ринку, яке наразі займає 63% поточних замовлень. Вже у короткостроковій перспективі всі замовлення американської зброї мають бути консолідовані країнами, які її закуповують, з метою отримання кращих умов постачання, умовами передачі технологій та локалізації виробництва. І саме колективний підхід і "вибивання" кращих умов має прийти на зміну індивідуальним перемовинам.

Читайте також: У Бундесвері пояснили, як збираються перемогти РФ, якщо боєприпасів є на 2-3 тижні максимум