xcounter
#

ЄС пропонує глобально переформатувати ОПК з інтеграцією України у плані на 2025-2030 роки

ЄС пропонує глобально переформатувати ОПК з інтеграцією України у плані на 2025-2030 роки
2914

У ЄС намагаються розкрутити маховик ОПК та до 2030 року закуповувати половину озброєння вироблене виключно у Євросоюзі

Європейська комісія вперше запропонувала прийняти загальну оборонно-промислову стратегію для всіх членів Євросоюзу. Вона передбачає перехід від тимчасових заходів які були прийняті у ЄС й завершуються у 2024 році до структурованої єдиної оборонно-промислової політики.

Відповідно до заяви Єврокомісії мова йде про ряд заходів, які передбачають досягнення чітких показників, а саме:

Читайте також: РФ активно замінює західну електроніку власною: результат розбірки систем навігації ракет
  • до 2030 року закуповувати мінімум 40% озброєння та військової техніки виробництва ЄС
  • до 2030 року вартість внутрішньої оборонної торгівлі ЄС становила принаймні 35% вартості внутрішнього оборонного ринку
  • до 2030 року країни мають витрачати 50% від свого бюджету на оборонні закупівлі на європейське озброєння, а до 2035 року - 60%
leopard 2

А загалом стратегія спрямована на посилення ОПК саме країн Євросоюзу, залучення більшого обсягу інвестицій, досягнення більшої гнучкості у виробництві та його масштабуванні тощо.

Вкрай важливо, що одним з пунктів стратегії є згадка, що реалізація стратегії "розширить оборонно-промислове співробітництво з Україною та підтримає розвиток її оборонно-промислової та технологічної бази", для чого передбачається участь України в ініціативах ЄС.

У документі також окреслено й грошовий аспект. За ним планується додатково залучити на оборонні програми з бюджету 2025-2027 років 1,5 млрд євро. Ці гроші мають піти на прямі інвестиції виробникам малого та середнього сегменту бізнесу, які не є кінцевими виробниками озброєння, але постачальниками комплектуючих.

Це має стимулювати та трансформувати існуючій мережі логістичних ланцюгів. Для цього має бути створений спеціальний фонд Fund to Accelerate defence Supply chains Transformation (FAST), який дозволить отримувати інвестиції та акціонерне фінансування.

виробицтво боєрипасів

Також ці гроші безпосередньо підуть на розширення оборонно-промислового співробітництва з Україною. З цією метою можуть бути додатково залучені кошти з вилучених російських активів. Крім того передбачається спростити нормативно-правову базу з метою спрощення переміщення оборонної продукції та фінансів на оборонні проєкти в середні ЄС.

Читайте також: Яке озброєння можуть отримати українські морські дрони, щоб стати засобами ППО та ще й бити по землі