xcounter
#

З’явилися дані, скільки зброї ЄС купує "за кордоном", і там невтішні для них цифри

2481
Крилата ракета Storm Shadow, фото ілюстративне, джерело - MBDA
Крилата ракета Storm Shadow, фото ілюстративне, джерело - MBDA

Країни-члени ЄС купують забагато зброї поза межами союзу і мало вкладаються у розробки та технології

Європейський Союз сьогодні у пошуках додаткового озброєння для України часом вимушений шукати ті чи інші зразки в третіх країнах (як-от це було з чеською "боєприпасною ініціативою") і, крім того, намагаються поповнити власні запаси і посилити власні армії - на цьому фоні з’явився важливий звіт про конкурентоспроможність ЄС, в якому йдеться, що країни-члени союзу станом на сьогодні закуповують аж надто багато зброї поза межами ЄС.

Для ілюстрації цієї тези наводяться наступні досить яскраві показники - із середини 2022 і до середини 2023 року зі всіх оборонних замовлень Європейського Союзу левова частка - аж 63% - припадала саме на компанії з США, і ще 15% - на інші країни, що не є членами ЄС, такі дані зі звіту наводить видання AP. І звідси виходить, що на Європейський Союз припадає всього лише 22%.

Читайте також: Пентагон розкрив скільки зараз США виробляють ракет до HIMARS та Pariot, а також артилерійських снарядів
IRIS-T
Німецький ЗРК IRIS-T, фото ілюстративне

Одна з головних проблем, на якій наголошується у звіті - неспроможність ЄС на всю потужність використовувати власні можливості у напрямку досліджень розробок для модернізації своїх військ. І також окремим висновком йде те, що у ЄС чомусь не виходить якісно інвестувати у власний оборонно-промисловий комплекс.

Так, наприклад, ті ж Сполучені Штати у 2022 році на оборонні дослідження і розробки витратили аж 16% всіх витрат на оборону (140 млрд доларів), тоді як за даними по ЄС це лише 4,5% (11,8 млрд доларів).

У звіті наголошують - ЄС й досі не навчилася об’єднувати зусилля в оборонній промисловості, щоб масштабувати оборонне виробництво. "Європа витрачає свої загальні ресурси. У нас велика колективна купівельна спроможність, але ми розбавляємо її багатьма різними національними та європейськими інструментами", - наголошують у звіті.

Як приклад тут наводиться одна з проблем, яка якраз випливла під час постачання озброєння в Україну, коли гаубиці різних типів, які використовують дещо різні 155-мм боєприпаси, викликали відповідно певні логістичні проблеми. І якщо вже говорити про боєприпаси, то такі великі виробники, як, наприклад, норвезька компанія Nammo, вже наголошували, що їм потрібно додаткове фінансування і гарантії закупівель, бо зараз їхні можливості вже впираються у стелю.

Варто згадати й той факт, що в умовах розширення європейські оборонні гіганти викуповують оборонні потужності поза межами ЄС. Це, з одного боку, "робоча схема", а з іншого - може мати й деякі неприємні сюрпризи.

Як приклад один з нещодавніх випадків, який "виплив" на поверхню - коли Польща замовила у Rheinmetall боєприпаси, але постачання було заблоковано через те, що контракт мала б виконувати південноафриканська компанія Rheinmetall Denel Munition і у ПАР вирішили заблокувати поставки, ймовірно через побоювання, що боєприпаси зрештою можуть опинитися в Україні.

Читайте також: Російські "воєнкори" завили, що Вірменія передала Україні С-300 та інші ЗРК: чи реально