xcounter
#

У ПАР злякалися, що снаряди для Польщі поїдуть в Україну і заблокували контракт - польські ЗМІ

6277
Скріншот з відео Rheinmetall
Скріншот з відео Rheinmetall

Це досить ілюстративна історія того факту, як РФ може опосередковано втручатися в постачання артилерійських боєприпасів Україні

Міністерство оборони Польщі ще у 2022 році, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, стало активно шукати постачальників 155-мм артилерійських боєприпасів по всьому, щоб поповнити власні незначні запаси цих снарядів - однією з компаній, до якої звернулися поляки, стала німецька Rheinmetall, в якої оборонне відомство Польщі замовило близько 50 тисяч артилерійських боєприпасів.

"Станом на серпень 2024 року Польща не отримала жодного", - пише польське видання Rzeczpospolita з посиланням на власні джерела. В Rheinmetall на питання журналістів про цей контракт не надали відповіді, а от у Агенції з озброєнь [Agencja Uzbrojenia] відзначили наступне: "Контракт розірвано 20 липня 2023 року через проблеми, пов’язані з реалізацією контракту субпідрядником".

Читайте також: Один з сусідів України планує розгорнути виробництво 120-мм та 155-мм боєприпасів, але не без допомоги

Далі йдуть неофіційні деталі вже безпосередньо від видання - за їхніми даними, "польський" контракт мала б виконувати дочірня компанія німецького гіганта Rheinmetall Denel Munition - південноафриканська компанія, яка спеціалізується зокрема на виробництві боєприпасів середніх та великих калібрів.

Як наголошують у виданні, постачання артилерійських снарядів у Польщу за укладеним контрактом були "більш-менш" напряму заблоковані безпосередньо урядом Південно-Африканської Республіки. Причиною стало побоювання ПАР, що насправді ці боєприпаси могли б бути поставлені Україні.

Тут цілком можна припустити, що таке рішення у ПАР насправді могли прийняти й не без "підказки" з боку РФ - тим паче з огляду на те, що Південно-Африканська Республіка входить до складу так званого союзу "БРИКС" з РФ, Китаєм, Бразилією, Індією та іншими країнами.

Поляки з цієї історії роблять досить простий висновок - мовляв, наявність таких історій є важливим аргументом на користь власного виробництва артилерійських боєприпасів з філософією "чим більше, тим краще".

Для України цей епізод є важливою ілюстрацією того факту, що РФ скористається будь-яким шансом "вставити палицю в колеса" у випадках, коли наші партнери замовляють для Сил оборони боєприпаси у третіх країнах.

На цій проблемі, власне, вже неодноразово наголошував Петр Павел, президент Чехії, яка є ініціатором "боєприпасної ініціативи" із фінансування закупівлі снарядів для України поза межами Європи. Мовляв, через те, що Чехія була з певних причин вийти в публічну площину з цією ініціативою, РФ своєю чергою отримала простір для "контрзаходів".

Іншими словами - рашисти, звичайно, теж не сидять на місці й активно шукають ті країни, на які можна було б натиснути у цьому питанні - як це, судячи з усього, було в історії З ПАР і боєприпасами для Польщі.

артилерійські боєприпаси
Фото - Rheinmetall
Разом з тим, варто згадати, що сьогодні німецький оборонний гігант Rheinmetall розширює співпрацю з Україною і в рамках домовленостей заплановано будівництво "під ключ" боєприпасного заводу в Україні. Строки реалізації проєкту - два роки, вартість коливається у "тризначному діапазоні" мільйонів євро.
Читайте також: РФ показала 155-мм керований снаряд "Краснополь-М2", але з чого стріляти та хто купить