xcounter
#

РФ показала 155-мм керований снаряд "Краснополь-М2", але з чого стріляти та хто купить

12979
155-мм керований снаряд "Краснополь-М2" на експозиції "Армия-2024", фото з відкритих джерел
155-мм керований снаряд "Краснополь-М2" на експозиції "Армия-2024", фото з відкритих джерел

Росіяни демонструють чергову розробку, функціонал якої викликає справедливі питання

Російське "Конструкторское бюро приборостроения", або просто "КБП" зі складу холдингу "Высокоточные комплексы" на виставці в рамках форуму "Армия-2024" показало керований снаряд "Краснополь-М2" калібру 155-мм, який створено на 152-мм керованого снаряда під індексом "Краснополь-М".

Самі росіяни заявляють, що їх 155-мм керований снаряд "Краснополь-М2" призначається саме на експорт, для продажу в ті країни, які використовують артилерійські системи калібру 155 міліметрів. І схоже, що саме в цьому полягає найбільш проблемне питання у цій розробці, про що ми пояснимо нижче.

Читайте також: В США заміряли безпечну відстань для солдат при стрільби з різних типів зброї, чим це актуально
152-мм високоточний "Краснополь"

Якщо говорити про заявлені характеристики 155-мм російського керованого снаряда "Краснополь-М2", то там росіяни заявляють, що цей боєприпас має дальність стрільби в діапазоні 20-25 кілометрів, "залежно від типу артилерійської системи та району експлуатації".

Вони також заявляють, що ймовірність ураження цілі снарядом "Краснополь-М2" на дистанції від 5 до 9 кілометрів складає 0,6,на дистанції від 9 до 16 кілометрів – 0,8 а на дистанції від 16 до 20 (або 25 кілометрів) – 0,7.

Водночас, наведені вище цифри представникам російського "КБП" аж ніяк не заважають заявляти, що "Краснополь-М2" може знищити ціль типу "танк" з першого пострілу без коригування.

Цілком ймовірно, що в даному випадку російське "КБП" намагається просто "перепакувати" одну із своїх старих розробок. Бо в можна знайти згадку про те, що й до цього моменту росіяни уже заявляли про наявність 155-мм версії "Краснополя" під позначенням К155.

Китайський керований снаряд GP1, ліцензійна копія російського "Краснополя", зображення з відкритих джерел

Але це все рівно не знімає питання про те, кому РФ збирається продавати свій керований 155-мм снаряд "Краснополь-М2". Бо навіть якщо "цілитись" на ті ринки країн Африки та Азії, які можуть з тих чи інших причин не розглядати закупівлю озброєння та боєприпасів на Заході, то там сегмент цілком може належати Китаю, який уже й до цього моменту активно продавав свою 155-мм копію "Краснополя" на експорт, наприклад учасникам конфлікту в Лівії. Крім того, Китай ще й зробив САУ на експорт під свою копію "Краснополя".

При цьому всьому заодно виникає питання, наскільки обгрунтовані характеристики по 155-мм "Краснополь-М2" заявляють росіяни. Бо для перевірки ТТХ боєприпас потрібно було б відстріляти, але де рашисти могли взяти відповідні артистеми, якщо російський ВПК не виготовляє серійно 155-мм артилерію.

Раніше Defense Express розповідав про те, що у серпні 2023 року росіяни задумались про свою 155-мм артилерію як в Китаю, базою може бути "Мста-С".

Читайте також: ​Курським проривом Україна показала НАТО, як воювати проти росіян