xcounter
#

В США заміряли безпечну відстань для солдат при стрільби з різних типів зброї, чим це актуально

9390
Американські військові ведуть вогонь із M777A2, фото – USMC, Cpl. Jeff Drew
Американські військові ведуть вогонь із M777A2, фото – USMC, Cpl. Jeff Drew

Який медичний ефект було покладено в основу цих підрахунків, і про які цифри там мова

Пентагон випустив оновлені рекомендації по безпечній відстані для військовослужбовців збройних сил США при застосуванні різних типів озброєння.

При цьому зазначається, що американське оборонне відомство також почне довготривале тестування бійців з метою виявити, як безпосередньо на їх здоров’я може впливати "показник надлишкового тиску" при застосуванні того чи іншого виду озброєння під час стрільби, пише в своїй публікації портал Task&Purpose.

Читайте також: У ВМС США знову нагадали, чому бойові лазери на кораблях не з’являться "тут і зараз"
Американські військові піддаються впливу вибухової хвилі, фото ілюстративне, джерело - Maj. Carson Petry

Пентагон в своїх матеріалах прямо попереджає американських бійців про те, що сама стрільба з тих чи інших видів озброєння може чинити негативний вплив на здоров’я, навіть якщо це не помітно одразу, а ефект проявляється лише у відкладеній перспективі, по суті йдеться про мікро-контузії.

При цьому американське оборонне відомство також визнає, що на даний момент воно не може надати точні заміри саме по впливу на здоров’я військовослужбовців, для чого власне й потрібне проведення довготривалих тестів.

Власне для того, щоб мінімізувати будь-який можливий негативний вплив на здоров’я бійців, Пентагон і сформулював показники безпечної відстані при стрільбі з тих чи інших видів зброї.

При цьому йдеться, що вказаних показників дистанції мають дотримуватись ті бійці, які не ведуть безпосередньо стрільбу, як мінімізувати шкоду для самих операторів – ймовірно, буде окремим питанням для досліджень Пентагону.

В оригіналі показники безпечної відстані наводяться в футах, ми ж будемо переводити в прямий еквівалент, тобто помноживши на 30 сантиметрів:

  • підривні заряди – не менше 4 метрів;
  • протитанкові гранатомети – не менше 3-5 метрів;
  • стрілецька зброя – не менше 2,1 метри;
  • міномети калібру 60 мм – не менше 0,9 метрів, 81 мм – 2,1 метрів, 120 мм – не менше 4 метрів; при цьому самі мінометники мають максимально притискатись до землі, щоб вплив від вибухової хвилі при пострілі;
  • при стрільбі з гаубиць показник вказано так – команда має розташовуватись на дистанції, де "надлишковий тиск" при стрільбі складає менше 4 фунтів на один квадратний дюйм.

При цьому Пентагон передбачає, що остаточні оцінки по негативному впливу на здоров’я військовослужбовців при стрільбі з тих чи інших видів мають бути проведені до кінця 2025 фінансового року.

В одній із своїх публікацій Defense Express уже розповідало про те, що США раніше мали досвід, коли снаряди треба десятками тисяч за раз, але про це "забули", і там також була мова про вкрай негативний вплив настільки інтенсивної стрільби на здоров'я військовослужбовців.

Читайте також: Італійська Benelli створила спеціальний антидроновий дробовик, але головна проблема невирішена