xcounter
#

Італійська Benelli створила спеціальний антидроновий дробовик, але головна проблема невирішена

18479
M4 A.I. Drone Guardian
M4 A.I. Drone Guardian

Навіть у країнах НАТО розглядають дробовик, як засіб боротьби із квадрокоптерами, але італійські зброярі просувають його як засіб поля бою для захисту від FPV-дронів

Одним з рішень, як боротися з дронами поки на полі бою не запанують лазерні та інші футуристичні рішення часом зводиться до дуже примітивної відповіді - дробовиками. І попри це, що це здається дуже низькотехнологічним рішенням, але в армії РФ на передовій вже давно створюють загони "мисливців на дрони" із рушницями 12 калібру.

А у країнах НАТО це рішення розглядається не лише, як засіб "останньої надії", а як цілком доцільне озброєння підрозділів для захисту, наприклад, аеродромів. Наприклад, у Бельгії такі загони діють на авіабазі Kleine-Brogel, яка також використовується для зберігання американських ядерних боєприпасів.

Читайте також: У РФ визнали - гармати "Панциря" безпорадні, а з дронами боротися пропонують мініракетами ТКБ-1055

Тобто попит на такі рушниці існує, а тому італійська Benelli розробила навіть спеціалізовану версію своєї відомої рушниці M4, яка отримала позначення A.I. Drone Guardian. При цьому розробник позиціонує її не просто як засіб боротьби з дронами типу квадрокоптер, а як засіб знищення FPV-дронів.

Зазначається, що ця версія отримала більшу кучність та швидкість вильоту дробі та дозволяє збивати цілі на ефективність дальності до 50 метрів, при максимальній близько 100 метрів. Пропонується версія зі стволом 18,5 дюймів для військових та використання на полі бою та 26 дюймів для охорони тилових об'єктів.

Водночас жодних інших "наворотів" M4 A.I. Drone Guardian немає. І все що є у власника цього дробовика - коліматорний приціл, картеч №4 (6,1 мм) та 7 патронів (з одним у патроннику) 12 калібру. Звісно, якщо не рахувати "тактичне" виконання, 5-позиційний приклад, пістолетну рукоять та можливість кріплення інших прицілів.

M4 A.I. Drone Guardian

Але головна проблема використання таких рушниць для боротьби із дронами концептуальна і дуже сильно залежить від умов. Якщо для тилових об'єктів використання таких дробовиків для знищення квадрокоптерів типу Mavic, які можуть вести несанкціоновану зйомку чи нести скид, цілком виправдане, то позиціонування дробовиків, як зброї проти FPV-дронів на полі бою - спірне твердження.

Зокрема у Корпусі морської піхоти США опрацювали досвід війни в Україні у питанні боротьби з дронами. І попри наявність "розумних" прицілів типу SMASH, які розглядались, як потенційно простий та масовий засіб боротьби із дронами, прийшли до висновку, що це не спрацює. Бо досвід боїв продемонстрував, що природна реакція бійця на дрон-камікадзе, що наближається - це сховатися, а не вицілювати його.

Таким чином, попри наявність спеціальних версій дробовиків у дуелі "людина проти дрону" у безпілотника є ультимативна перевага - його оператор не ризикує життям. Більше того, питання використання антидронових дробовиків на передовій потребує розуміння "місця у строю", наприклад, скільки бійців із відділення чи взводу мають ними бути озброєнні й буде для них дробовики основною чи допоміжною зброєю до штурмової гвинтівки.

M4 A.I. Drone Guardian

Але цілком можливо, що саме автоматичні дробовики на роботизованих турелях можуть бути цікавою альтернативою кулеметам для боротьби із дронами. При цьому увагу можливо звернути не лише на використання дробі, а й кніпелів.

Читайте також: Свою копію "Шахеда" зробили навіть в Болгарії під назвою Samjet, але там багато невідомого