xcounter
#

Свою копію "Шахеда" зробили навіть в Болгарії під назвою Samjet, але там багато невідомого

5165
Запуск Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Запуск Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Що відомо про цю розробку, і що справді могло бути прототипом

До цього моменту Болгарія взагалі не фігурувала серед країн-виробників безпілотників різних типів, що лише загострює інтригу в новині, яку ми опишемо нижче.

Болгарська оборонна компанія Samel-90 кілька днів назад презентувала дрон-камікадзе власного виробництва Samjet, роботи по якому велись спільно із швейцарською технологічною компанією ALIDRONE SAGL. Цей БПЛА розроблявся в першу чергу в інтересах саме болгарських збройних сил, щоб дати їм "точні та швидкі можливості для удару", про що в своїй публікації пише наприклад румунський портал Defense Romania.

Читайте також: Стало відомо, коли у США оберуть виробника лазерної системи ППО ближньої дії
Болгарський Samjet, фото - Fabio Desolei

В даному випадку привертає увагу не тільки зовнішній вигляд болгарського Samjet, котрий буквально виглядає як копія Shahed-136/131, і по якому навіть заявляється аналогічна метода запуску, тобто із використанням твердопаливного прискорювача та пускової направляючої. Але – також і те, що до цього моменту ніяких анонсів по такій розробці від болгарського ОПК в публічному просторі не було взагалі.

Характеристики по болгарській копії "Шахеда" під назвою Samjet заявляються в загальних рисах, і там окреслюється зокрема швидкість польоту в 250 кілометрів на годину, дальність застосування в орієнтовно "кілька сотень кілометрів" та швидкість й легкість в обслуговуванні, що має сприяти максимально гнучкому використанню такого літака-снаряда в бойових умовах.

Водночас стверджується і така принципово важлива річ – наявність трьохвісної гіростабілізованої камери на болгарському Samjet, що має операторам цих БПЛА дозволяти відслідковувати цілі в режимі реального часу, навіть за складних погодних умов.

Китайський дрон-мішень TD2000 High-Speed Target Drone, що візуально схожий на Shahed-136/131, скрін-шот із сайту компанії MicroPilot UAV Flight Control Systems

На цьому тлі логічно виникає питання про те, а що власне мало стати "предтечею" цієї болгарської розробки. Бо тут не можна виключати одночасно всі можливі варіанти.

Наприклад – що представники від Болгарії як країни, що дає військову допомогу нашій державі у війні проти РФ, могли отримати доступ до уламки збитих російських "Шахедів", та від дослідженого відштовхувались уже при власній розробці.

Або ж – що вони просто інтуїтивно скопіювали зовнішній дизайн із "Шахеда" для свого Samel-90, бо ж при цьому невідомими лишаються такі важливі деталі, як силова установка і маса та спорядження бойової частини дрона.

Водночас, тут варто зауважити й таку річ – навіть Китай уже тривалий час має власні БПЛА, візуально схожі на "Шахед". І тут мова зокрема про дрони-мішені TD2000 High-Speed Target Drone від китайської MicroPilot UAV Flight Control Systems, котрі регулярно використовуються для тренування підрозділів НВАК, про які ми в свій час розповідали у окремій публікації.

Читайте також: Німеччина за "круговими постачаннями" надасть Чехії 14 Leopard 2A4: чому одразу не Україні