xcounter
#

Стало відомо, коли у США оберуть виробника лазерної системи ППО ближньої дії

1134
Система DE M-SHORAD, він же Stryker з лазером, фото U.S. Army
Система DE M-SHORAD, він же Stryker з лазером, фото U.S. Army

Служба вже не перший рік працює над лазерними комплексами протиповітряної оборони ближньої дії і досвід з DE M-SHORAD Stryker підсвічує проблемні моменти

Армія США на початку 2025 року має обрати декілька команд з широкого списку учасників для участі у створенні системи протиповітряної оборони ближньої дії Enduring High Energy Laser (HEL) - обрані виробники пройдуть етапи проєктування та розробки і зрештою у першому кварталі 2026 фінансового року оберуть переможця конкурсу, який постачатиме війську лазерну систему ППО.

Лазерна установка для бронемашини Stryker
Лазерна установка для бронемашини Stryker, фото - U.S. Army

Ще у липні цього року Армія США провела так званий "галузевий день", щоб зібрати пропозиції від партнерів. "Деякі з них об’єднуются. Деякі діють самостійно. Але вони бачать, що роблять інші, і намагаються стати краще. Ось де відбуваються інновації, і ось де ми зберігаємо цю здатність випереджати наших противників", - відзначив у коментарі виданню Defense News директор Управління швидких можливостей та критичних технологій генерал-лейтенант Роберт Раш.

Читайте також: В РФ чомусь саме зараз заявили характеристики по лазерному "Пересвету", котрий не для війни проти України

Армія США вже не один рік працює над тим, щоб озброїтися лазерними системами, і своєрідною кульмінацією одного з напрямків стало розгортання лазерної системи ППО Directed Energy Maneuver-SHORAD на базі бронетранспортера Stryker на Близькому Сході в Іраку. Йдеться всього про чотири прототипи.

Втім, позитивним цей досвід назвати не можна - військових не вразив "лазерний Stryker", передусім через складнощі інтеграції 50-кіловатного лазера в транспортний засіб, який має постійно перебувати у русі. І якщо у статичних "тепличних" умовах на випробуваннях лазер дійсно міг ефективно протистояти дронам, то у тактичних умовах результати були інакшими.

Але Раш відзначає, що ці прототипи навчили військових того, як обрати компроміс між потребою в потужному лазері та іншими факторами, сьогодні загалом проводять оцінку лазерів потужністю у 10, 20, 50 та 300 кіловатів, останні - для Indirect Fire Protection Capability (IFPC) - комплексу ППО, що буде об’єднувати кінетичну, лазерну та мікрохвильову зброю для протидії широкому спектру загроз - БПЛА, ракет, артилерійських снарядів та мінометних мін тощо.

Крім того, за словами генерала, перехід від лабораторних демонстрацій і до реальних умов - це дійсно великий крок, і все ж таки позитивні результати також варто відзначити. "Ми насправді досягли великих успіхів у тому, як проводити ремонт систем у дійсно огидному середовищі, де багато пилу. Зрештою ми хочемо, щоб ці системи були такими... де ваші солдати могли б витягнути частину і вставити іншу під час бою", - відзначив він.

Відомо, що крім чотирьох прототипів лазерних систем ППО DE M-SHORAD, Армія США невдовзі має отримати машини від Lockheed Martin та nLight для оцінки пропозицій та конструкторських рішень від цих команд.

Раніше Defense Express розповідав про те, що у ВМС США знову нагадали, чому бойові лазери на кораблях не з’являться "тут і зараз".

Читайте також: Франція розгорнула бойові лазери Helma-P для боротьби з дронами під час Олімпіади