xcounter
#

Чому військових не вразив "лазерний" Stryker, який тестували в Іраку - що про нього говорять в Армії США

9665
Лазерна установка для бронемашини Stryker, фото - U.S. Army
Лазерна установка для бронемашини Stryker, фото - U.S. Army

Американське військо на Близькому Сході тестує чотири прототипи своїх систем DE M-SHORAD

Армія США у цьому році відправила одразу чотири прототипи своїх "лазерних" Stryker на Близький Схід, що військові могли протестувати роботу цих систем проти повітряних цілей — йдеться про систему ППО ближньої дії DE M-SHORAD (інтегрований на бронемашину Stryker 50-кіловатний лазер від RTX, роботи вели компанія Kord Technologies), яку розгорнули в Іраку, де Армія мала б визначити, у якому форматі найкраще було б використовувати таку зброю на полі бою.

Система DE M-SHORAD Stryker з лазером,
Система DE M-SHORAD, він же Stryker з лазером, фото U.S. Army
І ось сьогодні вже є перші висновки з експлуатації цих машин військовими, і, як відзначає керівник закупівель Армії США, вони не є виключно позитивними. "Ми виявляємо проблеми зі спрямованою енергією на різних рівнях потужності", — цитує його слова видання Breaking Defense. Він наголошує що 50-кіловатний лазер виявився складним для інтеграції у машину, що має постійно перебувати у русі у порівнянні зі стаціонарними системами.

За його словами, результати, які військові отримали у тактичних умовах відрізняються від тестувань "в лабораторних умовах". Як приклад можна згадати, що під час випробувань з бойовими рік тому на полігоні Юма в Аризоні цей "лазерний" Stryker буквально "усіяв" полігон збитими безпілотниками, але поза "тепличних" умов ситуація виявилася дещо іншими. Інші деталі про експлуатацію військовими цієї машини в Іраку не розкриваються.

Читайте також: Корея не вірить у лазери та вважає, що нічого краще системи Гатлінга проти БПЛА поки не винайшли

Втім, варто все ж акцентувати, що йдеться саме про мобільну систему більшої потужності. Бо, як відзначають у виданні, інші лазери виявляються більш ефективними. Так, Буш відзначив, що "доводять свою ефективність" стаціонарні лазери P-HEL потужністю 20 кіловатів.

Лазерні системи важливі для США та загалом і для інших країн світу передусім у контексті протидії різним безпілотним літальним апаратам, бо концепція цієї зброї передбачає значне здешевлення знищення дронів у порівнянні з традиційними ракетами.

Разом з тим, сьогодні американське військо зіштовхується з проблемою фіксованого бюджету в наступному році, і тому скорочує витрати, зокрема й на зброю спрямованої енергії. Наприклад, якщо ж на ті ж DE M-SHORAD у 2025 році планувалося витратити майже 126 млн доларів, то зрештою в запиті сума зменшилася на 38 млн. А у період 2026-2028 років зрештою мають витратити 445 млн доларів, що на 186 млн менше, ніж планувалося раніше.

Раніше про інтеграцію лазерних систем у надводні платформи говорили у ВМС США — там визнали, що до реальних бойових лазерів ще дуже далеко і закликали реалістично дивитися на цю проблему.

лазерна система HELIOS
Лазерна система HELIOS на кораблі, художнє зображення від Lockheed Martin
Але звичайно, що боротьба із дронами та здешевлення засобів протидії цій загрозі зрештою не обмежується одними лише лазерами. Наприклад, тут можна згадати машину AMPV CUAS

від BAE Systems, коли на БМП M2 Bradley

встановили антидроновий бойовий модуль ExMEP

від Moog.

Читайте також: Новий "геймчейнджер" проти дронів, щоб знищувати їх буквально за копійки - британці про свою нову систему