xcounter
#

Новий "геймчейнджер" проти дронів, щоб знищувати їх буквально за копійки - британці про свою нову систему

13636
Фото — UK MoD
Фото — UK MoD

У ситуації, коли дрони часто збиваються ракетами, які врази дорожче за цей самий дрон, ОПК різних країн шукають способи здешевити знищення цих цілей

Офіційний сайт уряду Великої Британії нещодавно оприлюднив повідомлення, в якому розповідає, що країна розробляє для своїх збройних сил "нову революційну зброю", яке зможе знищувати декілька дронів у повітрі одночасно — цей проєкт є частиною проєкту переведення оборонно-промислового комплексу на "воєнні рейки" після того, як очільник уряду заявив про збільшення оборонного бюджету до 2,5% ВВП до 2030 року.

Як відзначається, йдеться про універсальну систему, яка має виводити з ладу чи пошкоджувати електронні компоненти безпілотних літальних апаратів, змушуючи їх впасти або ж зупинити виконання місії. Така система може використовуватися для захисту критичних важливих активів, зокрема й баз.

Читайте також: Грант Шаппс натякає про Tomahawk під новітні британські фрегати Type 26 і Type 31

Втім, дальність роботи такого комплексу поки що досить незначна і задекларована на рівні "до 1 км". Але відзначається, що зараз тривають роботи зі збільшення цього показника. Основою перевагою такої системи є дуже низька вартість ураження — один "постріл" коштує всього 10 пенсів (до 5 грн) і може нейтралізувати одразу низку дронів, що дуже дешево якщо порівнювати з іншими системами, які використовуються для боротьби з безпілотними літальними апаратами.

"Війна в Україні показала нам важливість розгортання безпілотних систем, але ми також повинні вміти захищатися від них. В міру того, як найближчими роками ми будемо збільшувати наші витрати на оборону, наша стратегія дозволить нам опинитися в авангарді цих революційних бойових дій", — відзначив міністр оборонних закупівель Великої Британії Джеймс Картлідж.

Відзначається, що ця система розробляється спільно Лабораторією оборонної науки і технологій (Dstl) і Оборонного обладнання та підтримки (DE&S) у рамках проєкту Hersa. Варто відзначити, що фото, яке оприлюднене на сайті уряду для ілюстрації цієї новини ідентичне зображенню "мікрохвильовки" у рамках проєкту EalingEaling, яка раніше була помічена у розпорядженні 7-ї групи протиповітряної оборони британського війська, тож цілком ймовірно, що йдеться все ж таки саме про цю систему.

Раніше Defense Express розповідав, що Велика Британія готова на дійсно неочікуваний бойовий експеримент і планує відправити прототип лазерної системи DragonFire Україні.

Читайте також: Британія провела останні стрільби із САУ AS90, яких могло залишитись 30, як швидко буде заміна