xcounter
#

Британія провела останні стрільби із САУ AS90, яких могло залишитись 30, як швидко буде заміна

9677
Британські САУ AS90, ілюстративне фото з відкритих джерел
Британські САУ AS90, ілюстративне фото з відкритих джерел

Списання цих САУ планувалось аж на 2030 рік, але по факту буде на кілька років раніше

Історія експлуатації самохідних артустановок AS90 в строю британської армії уже добігає свого кінця. На початку травня цього року британські військові повідомили, що провели останні навчальні стрільби із цих САУ. На даний момент передбачається, що британська армія використовуватиме AS90 ще орієнтовно 9 місяців, для підтримки місії свого контингенту в Естонії, в рамках місії НАТО.

Але от після того ці артустановки таки будуть списані, із суттєвим випередженням графіку. Бо досі планувалось, що AS90 прослужать в строю британської армії до 2030 року, і лише потім мала би відбутись заміна.

Читайте також: У США нібито є питання до укриттів для літаків, бо у випадку війни з Китаєм їх критично мало

Польський портал ZBiAM, котрий також вирішив приділити увагу цій історії, оперує в своїй публікації цифрами, що зараз британські військові можуть мати в своєму розпорядженні лише 30 самохідних артустановок AS90. При цьому автори порталу посилаються на дані, за якими Велика Британія передала для ЗСУ загалом 50 САУ цього типу, і ще 12 одиниць AS90 наші військові могли отримати в якості "донорів запчастин".

Тут варто акцентувати, що протягом 1992-1995 років британська армія отримала загалом 175 самохідних артустановок AS90. І так виходить, що за час експлуатації парк цих САУ скоротився більш ніж у 2 рази.

Автори ZBiAM при цьому також оперують даними, що британці на заміну AS90 планують поставити у стрій одночасно і шведські САУ Archer (у березні 2023 року було повідомлення про намір придбати 14 артустановок цього типу в Швеції), і також німецькі RCH 155, замовлення на які Велика Британія дала уже в квітні 2024 року.

Водночас, нема деталізації, що Велика Британія планує робити зі своїми AS90 після того, як почне їх замінювати самохідними артустановками Archer та RCH 155. Оскільки однаково ймовірними виглядають і варіант, коли британці просто поставлять на зберігання ці AS90, і також – що і ці машини також будуть передані для ЗСУ.

Раніше Defense Express розповідав про те, що у Великій Британії раптом запитали, чи будуть передавати танки Challenger 2 Україні у новому пакеті допомоги, і якою була відповідь.

Читайте також: РФ хотіла замінити МТ-ЛБу на 502ТБ "Алтаец" і нічого не вийшло, але ця машина виникла знову