xcounter
#

РФ хотіла замінити МТ-ЛБу на 502ТБ "Алтаец" і нічого не вийшло, але ця машина виникла знову

9345
Демонстрація відновленого зразка 502ТБ "Алтаец" у санітарній версії на 9 травня 2024 року, фото з відкритих джерел
Демонстрація відновленого зразка 502ТБ "Алтаец" у санітарній версії на 9 травня 2024 року, фото з відкритих джерел

Чому ця бронемашина так і не пішла в серію, і чому виник привід про неї говорити знову

Рашистські пропагандистські пабліки пишуть про те, що під час одного із регіональних парадів на 9 травня 2024 року був показаний один із дослідних зразків раритетної бронемашини 502ТБ "Алтаец", який був перероблений на санітарну версію для подальшої відправки в зону бойових дій проти ЗСУ.

Росіяни самі наголошують, що ця машина стояла на одній із баз зберігання Міноборони РФ, звідки була передана як музейний експонат, однак місцеві "умільці" натомість реанімували цей 502ТБ "Алтаец", чим заодно дали привід згадати про цю доволі специфічну ББМ, яка походить ще з 1990-х років та цілком справедливо у свій час не пішла в серійне виробництво.

Читайте також: Полює на С-300, ТОСи та іншу зброю рашистів - у ЗСУ розповіли, чим крутий дрон Puma
502ТБ "Алтаец" на зберіганні, фото - btvt2019

Деякі деталі про російський 502ТБ "Алтаец" можна знайти на ресурсі btvt2019, і з того матеріалу заодно виникає певне здивування, чому росіяни вирішили повернути у стрій бодай один екземпляр цієї раритетної машини, навіть якщо в санітарному варіанті.

Як деталізує автор цього ресурсу, роботи по 502ТБ "Алтаец" йшли на початку 1990-х років, їх вело підприємство "Рубцовский машиностроительный завод", котрий до сьогоднішнього дня встиг навіть кілька разів пройти процедуру банкрутства. Росіяни передбачали, що "Алтаец" має стати заміною для МТ-ЛБу, сама машина 502ТБ виконана на базі деяких вузлів та агрегатів БМП-3.

Демонстрація відновленого зразка 502ТБ "Алтаец" у санітарній версії на 9 травня 2024 року, фото з відкритих джерел

Базова причина, по якій машина 502ТБ "Алтаец" не пішла в серійне виробництво – невдала компоновка, яка робила в принципі проблематичною будь-яке розміщення десанту на борту, не кажучи вже про використання в якості санітарної машини. За твердженнями автора btvt2019, було виготовлено кілька екземплярів 502ТБ "Алтаец", які до сьогоднішнього дня стоять на зберіганні в різного роду установах.

Конкретні характеристики рашистської бронемашини "Алтаец" у відкритому доступі відсутні. Є хіба що архівне відео, яке демонструє випробування 502ТБ на плавучість.

Ну а те, що росіяни вирішили поставитив стрій і такий раритет, вкотре підкреслює рівень проблем в армії РФ із кількістю наявної бронетехніки, придатної для виконання різного роду завдань.

Буде доречним пригадати про ще одну рашистську бронемашину, котра також виконана на базі БМП-3 та опинилась у "підвішеному" стані. Тут ми маємо на увазі БТ-3Ф, перша презентація якого відбулась ще в 2010 році, але станом на початок 2024 року ця ББМ досі була на стадії випробувань.

Окремі російські ресурси заявляли про наявність контракту на поставку БТ-3Ф для морської піхоти Індонезії, але на даний момент у відкритому доступі нема підтверджень, щоб цей контракт по факту виконувався.

Рашистський БТ-3Ф, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Lockheed Martin показав концепт нового танкера-невидимки з цікавими деталями