xcounter
#

Не лише лазер DragonFire, а й бойова "мікрохвильовка" Ealing: Британія тестує ще одну протидронову систему

3350
Ealing (фото: MoD UK)
Ealing (фото: MoD UK)

Антидронова система за проєктом Ealing​ - це електромагнітна зброя, яка "випалює" електроніку

Армія Великої Британії розпочала випробування перспективної антидронової системи за проєктом Ealing, яка є мобільним комплексом електромагнітного озброєння. У ньому засобом знищення дронів є використання направленої енергії у мікрохвильовому діапазоні, що дозволяє "випалювати" електронні компоненти на значній відстані.

Зразок такої системи, був помічений на полігоні у розпорядженні 7-ї групи ППО британських збройних сил, які вочевидь мають провести його випробування.

Читайте також: РФ має ИАБ-500 для навчань з тактичною ядерною зброєю, як це працює

Британський зразок, який встановлений на шасі HX60, об'єднує у собі засоби виявлення дронів та сам генератор електромагнітних імпульсів. Точні характеристики комплексу залишаються втаємниченими, також міноборони Великої Британії не коментує самі випробування.

З боку Defense Expess зазначимо, що такі системи є наразі одним з головних конкурентів комплексів з бойовими лазерами. А найбільш відомим зразком є Leonidas від американської компанії Epirus, який зараз також активно тестується збройними силами США.

Потенційно такі комплекси можуть стати ультимативною відповіддю на питання як боротися із роями дронів. При цьому, на відміну від лазерних комплексів, не виникає додаткових питань щодо залежності роботи такої "мікрохвильовки" від погодних умов.

Окрім того, такі системи можуть "випалювати" всі дрони у певному секторі та не потребують концентрації на одній цілі. Але попри це все одно залишається питання ефективної дальності та можливих заходів із підвищення стійкості електронних компонентів до електромагнітних імпульсів.

Також слід зазначити, що у британських збройних силах ця система є однією з альтернатив бойовому лазеру DragonFire, який Лондон готовий відправити до України ще на стадії прототипів з метою тестів у реальних бойових умовах.

І не виключено, що якщо Британія надасть лазерний комплекс, то за ним не буде переданий і електромагнітний, що дозволить провести заочні порівняльні випробування обох систем у реальних бойових умовах.

Читайте також: Німецький виробник БПЛА, що відкрив завод в Україні, розповів про новий дрон та модернізацію Vector і Scorpion