xcounter
#

Як виглядає прагматична антидронова система AMPV ​CUAS: без бойових лазерів та ноу-хау від BAE Systems

AMPV ​CUAS (всі фото: BAE Systems)
AMPV ​CUAS (всі фото: BAE Systems)
6367

AMPV ​CUAS є вкрай прагматичним рішенням антидронової системи, з використанням лише існуючих компонентів, які знаходяться у серійному виробництві

Питання чим боротися із дронами стало викликом для всіх армій світу та виробників при цьому чіткої однозначної відповіді на це питання досі не існує. Хтось просуває лазери, або щоб збивати, або хоча б засліпити камери дронів. Хтось робить ставку на електромагнітну зброю, яка має "підсмажувати" БПЛА.

Є й більш традиційні засоби, наприклад, з використанням програмованих боєприпасів, як у Skynex. Можливо взагалі все спростити й поставити автоматичний кулеметний модуль від танка Abrams на бронеавтомобіль, як це зробила Kongsberg.

Читайте також: РФ розбирається із банкрутством виробника систем "Торнадо-С" і "Торнадо-Г"

Водночас британська BAE Systems хоча й могла реалізувати будь-який з цих сценаріїв, пішла максимально прагматичним шляхом у комплексному рішенні. Й зосередилась на AMPV CUAS - встановлення на фактично нову ітерацію БМП M2 Bradley, антидронового бойового модуля ExMEP від Moog. Ця машина вже демонструвалась у статиці у жовтні 2023 року під час виставки AUSA у Вашингтоні, але тепер оприлюднені її вогневі випробування.

Сам модуль складається з 30-мм гармати XM914 від Northrop Grumman, кулемета, ракет Stinger, оптиколокаційної станції та малогабаритних РЛС MHR від італійської Leonardo, а також цифрової системи управління вогнем та системою автоматизованого обміну інформації.

Зрештою - абсолютно нічого нового, але якраз і у цьому полягає абсолютно правильний прагматичний підхід BAE Systems. Взяти готові компоненти та створити нову вкрай актуальну бойову машину, на високопрохідному броньованому шасі. За рахунок цього AMPV CUAS може супроводжувати бронетанкові з'єднання на марші, створюючи над ними захисну парасольку від атак дронів.

Чи можливо було створити щось більш "ефектне" - так, чи є у цьому потреба - навряд, бо не завжди "ефектність" дорівнює "ефективності". Тим більш всі ці компоненти дозволяють створити доволі універсальну машину на основі доступних компонентів, які знаходяться у серійному виробництві.

І цілком ймовірно, що саме так й будуть виглядати реальні протидронові системи. Бо за своєю суттю AMPV CUAS повторює Stryker M-SHORAD, але на більш прохідному шасі.

Читайте також: РФ втрете змінила бойову частину Shahed-136: додали кумулятивний та запалювальний ефекти (фото)